КАКО ЈЕ МАЈКА НОВАКА ЂОКОВИЋА ПРОМЕНИЛА ВЕРУ Ево како гласи ЊЕНО ПРАВОСЛАВНО КРШТЕНО ИМЕ

Дијана Ђоковић мајка је најбољег тенисера света Новака Ђоковића, пореклом је из околине Винковаца одакле је њен отац Зденко Жагар.
1
Фото: Youtube Printscreen

Новаков деда изјавио је како је по националности Хрват јер се увек тако и осећао. Тренутно Жагар живи у београдском кварту Чукарица. Медији су писали да Дијана долази из војне породице, где су постојала строга правила, а једном приликом је истакла да им је било важно да се школује. Дијани су родитељи усадили љубав према спорту и породици, што је пренела и на своју децу. Рат и финансијска ситуација били су јој велика препрека при остварењу циљева, али је увек сину била огромна подршка.

Тако је због породице одлучила да промени и веру, пише хрватски Вечерњи лист.

- Моји родитељи јесу католици, али су их партија и комунизам одгајали. Изјашњавали су се као Југословени. Мене нису учили одмалена да верујем у Бога, нити смо славили Ускрс или Божић. Зато то нисам могла ни да пренесем на децу, јер ни ја нисам имала, бићу искрена. Ни у Срђановој породици нису били крштени, јер нису смели - казала је Дијана за Курир.

А онда су по жељи Срђанове маме организовали заједничко крштење.

- Покојна Срђанова мајка Станка, која је имала јако тешку болест - рак костију, пред крај живота је рекла да би волела да крсти децу пре него што умре. И ја сам се питала како да се крстим, када су моји пореклом католици. Нисам била крштена у католичкој цркви, али порекло вучем, иако сам одрасла и живим у Србији цео живот - обашњава.

Како су је све више притискали, она је све више одбијала, али се све променило пошто је родила сина Марка. Године 1992. одлучила је да се крсти, и тада је крстила и своју децу.

- У једном тренутку ми прилази свештеник и сад треба да кажем своје име. Када сам изговорила Дијана, он ме онако погледа и каже не може, не православно, већ римокатоличко. Вртео се три круга око олтара и врати се и пита шта да радимо. Опет се прошета три круга око олтара и ја се сетим да код католика постоји крсно и грађанско име. И кажем му: могу ли да задржим своје име, волим га, а ви мени дајте црквено име. И он пристане.

У одлуци око црквеног имена помогао јој је и супруг Срђан, а Дијана данас носи и старо српско име Милица.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести