Медији на немачком о Ђоковићу: Богати и моћни могу све

БЕРЛИН: Медији на немачком језику оштро критикују то што је најбољи тенисер света Новак Ђоковић добио медицинско изузеће за наступ на Аустралијан опену у Мелбурну, преноси Дојче веле на српском.
djokovic yt
Фото: Youtube Printscreen

"У уторак је завршено натезање о учешћу Новака Ђоковића на Аустралијан опену. Србин пакује кофере и од 17. јануара на Мелбурн парку брани титулу", пише бечки лист Стандард под насловом "Ванредна дозвола за изванредног спортисту", а преноси Дојче веле на српском.

"Ђоковићу, који свој вакцинални статус задржава за себе, неопходна је та ванредна дозвола јер је извесно и даље невакцинисан. О медицинском објашњењу које је неопходно за дозволу се ћути, али наводно није било попуста, јер је Ђоковић велико име“, додаје лист.

Лист подсећа и на изјаву званичника аустралијске државе Викторије који је рекао да ванредне дозволе "нису рупа за привилеговане тенисере".

"Спортски гледано, турнир ће учешћем 34-годишњака без сумње добити на вредности. Аустралијан опен би био млак без свог деветоструког победника. Уз то, са 21. грен слем титулом би Ђоковић постао самостални рекордер", закључује Стандард.

Зидојче цајтунг на свом порталу подсећа да је од око 3.000 људи који спадају у караван Аустралијан опена свега њих 26 добило посебно одобрење, међу њима и Ђоковић.

Шпигл на свом порталу оцењује да је то што Ђоковић очито невакцинисан иде у Аустралију "нова епизода у серији ескапада тениске звезде када се ради о здравственим питањима".

Лист Рајнише пост посветио је коментар овој теми, пишући о јадном утиску који су овом приликом оставили Ђоковић, организатори турнира и, посебно, аустралијска држава.

"Деветнаест месеци је Аустралија држала границе затвореним, ни многи држављани нису могли да дођу, породице су биле раздвојене. А сада је дата посебна дозвола за Ђоковићев долазак. Дакле, баш за играча који се од свих тенисера најнеодговорније односио према пандемији, који је 2020. организовао Адрија тур са лудим журкама и тако допринео ширењу вируса. И то све само да би највећа тениска звезда смела да игра у Мелбурну. Тиме се шаље порука да богати и моћни могу све“, закључује лист.

У сличном тону пише швајцарски портал Вотсон који да каже да се разуме да Новак Ђоковић има слободу да одлучи о вакцинацији против короне.

"То је врхунац глуматања и показује опортунизам који одликује овог Србина. Стално је говорио да се његова медицинска питања не тичу других. Он, који је од нетолеранције на глутен направио бизнис-модел. Ђоковић је о томе писао књиге, и има више веганских ресторана у Србији и Монте Карлу“, пише портал.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести