Тешки четверац пети на планети

Вања Обрадовић, Александар Беђик, Игор Ђерић и Дамјан Лазић освојили су пето место у конкуренцији 16 најбољих светских посада.
cetverac.JPG
Фото: Dnevnik.rs

У финалу Светског првенства за сениоре до 23 године у Пловдиву наш четверац без кормилара је са временом 6:00.63 прошао кроз циљ као пети. Светски прваци постали су Аустралијанци (Блек, Мур, Доналд и Бекер, 5:50.16), сребро је припало Бртанцима (Хорн, Дигије, Елвис и Карнегиј, 5:53.64), а бронза Аустријанцима (Шефриедбергер, Хохенсасер, Р. Кверфилд и Ф. Кверфилд, 5:56.39). Четврти је кроз циљ прошао тешки четверац Холандије (Ра. Риенкс, Ван де Керкоф, Дијкстра, Ри. Риенкс, 5:58.59).

После првих 500 метара Обрадовић, Беђик, Ђерић и Лазић били су шести. У наредној четвртини трке успели су да претекну посаду Швајцарске и да избију на пето место. Са тим пласманом су ушли и у последњих 500 метара, а упркос очигледној жељи до краја нису успели да оду још који корак напред. Без обзира на то сам пласман у финале највећег светског такмичења за млађе сениоре само по себи је огроман је успех. Тим пре што су сва четворица у Пловдиву дебитовала на овом такмичењу, а да су Обрадовић и Лазић тек прошле године завршили са јуниорским стажом.

"Честитам момцима на изразито зрелом учешћу у Пловдиву које су завршили на високом петом месту. Оно је, за мене лично, вредно медаље. Уложили су максималан напор у свакој трци, укључујући и финалну где смо могли можда и боље, а ми сами знамо где и када. Ипак, изгледа да је у полуфиналу, где су имали изванредан наступ, испаљен златни метак и да нису могли да репризирају такву трку свега 24 часа касније. Ово је одличан резултат посебно ако се има у виду да су двојца чланова овог чамца дојучерашњи јуниори, а да нам се Беђик придуржио тек у фебруару, када је почео да тренира после готово једно и по годишње паузе", рекао је тренер тешког четверца Александар Ивковић.

Милица Слијепчевић и Љиљана Јошић на леп начин су се опростиле од Пловдива. Наше репрезентативке у Б финалу женских двојаца без кормилара биле су друге с временом 7:36.50, чиме су заузеле осмо место у коначном пласману.

"Девојке су пружиле свој максимум, а ја им честитам на томе. У овом тренутку то је било довољно за осмо место. У овај чамац су селе свега пре месец дана, који су искоришћени пре свега за увеславање. Има још много ствари које могу да се поправе у наредном периоду, а то ће бити услов да би се на неким наредним такмичењима у резултатском смислу урадило знатно више", казао је тренер женског двојца без кормилара Радивој Мијатов.

Данас, последњег дана шампионата, на стазу у Пловдиву излази српски двојац без кормилара. Браниоци титуле светског првака Виктор Пивач и Мартин Мачковић, од 9,38 часова, бориће се за своју четврту узастопну медаљу на планетарним шампионатима за млађе сениоре.

Данас, последњег дана шампионата, на стазу у Пловдиву излази српски двојац без кормилара. Браниоци титуле светског првака Виктор Пивач и Мартин Мачковић, од 9,38 часова, бориће се за своју четврту узастопну медаљу на планетарним шампионатима за млађе сениоре (бронзе 2014. и 2015. у Варезеу и Пловдиву и злато 2016. у Ротердаму). Ривали ће им бити Јужноафриканци Дафран и Торент, Румуни Тиганеску и Паскари, Французи Т. Турлан и Ж. Турлан, Американци Ричардс и Кориган и Британци Стјуарт и Давидсон.

С. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести