СРБИЈА после пенал лутрије у полуфиналу, за финале СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА са Грцима

Ватерполо репрезентација Србије после шест година успела је да се домогне борбе за одличја на Светском првенству у Фукуоки, пошто је у четвртфиналу, после изједначене утакмице и пенал драме савладала светског вицешампиона Италију са 15:14 и тако "азуре" спречила да бране сребро.
s
Фото: Strahinja Rašović, foto:VSS/Orange Pictures

У регуларном делу било је 11:11, а онда су у пенал серији "делфини" били успешнији са 4:3. Србија ће у полуфиналу снага одмерити у четвртак са Грчком од 10 часова по нашем времену. Грци су после драме савладали Црну Гору са 10:9. Италија иде у разигравање од 5. до 8. места са Црном Гором.

Подмлађени српски тим одиграо је најбољу утакмицу до сада у Фукуоки и коначно показао да је на правом путу да наследи генерацију великана. Додуше, велики је пут пред изабраницима Уроша Стевановића, чека их још доста рада, али још једном је победио тим и заједништво. Да, до изузетног тријумфа Србију су предводили искусни Никола Јакшић и Страхиња Рашовић, те Бранислав Митровић на голу, али честитке заслужују и дебитанти који су искростили указану шансу, а до првог гола на шампионату у овако важној утакмици стигао је млади Василије Мартиновић.

За разлику од претходних дуела Србија је овога пута одлично почела и повела са 2:0, али нису се дали Италијани, направили су серију од 3:0 и преокренули на 3:2, да би Драшовић из петерца на крају првог дела изједниачио на 3:3. Егал борба наставила се и у другој деоници, играло се гол за гол, али је онда Србија преко Рашовића на минут до одмора успела да пређе у вођство од 5:4. До краја друге деоници Ди Сома је реализовао петерац, Страхиња Рашовић није па је на семафору писало 5:5. Рововски рат се наставио и у наредне две четвртине, одличне одбране на обе стране и играло се гол за гол, па је пред последњих осам минута резултат на семафору био 9:9. Иста слика и у четвртој деоници, Италијани су долазили до предности, а Срби до изједначења. После 10:10, уследила су по два пропуштена напада, а затим је Ди Фулвио погодио за 11:10. На 48 секунди пре краја Немања Убовић је успео да затресе мрежу за 11:11 на одличну асистенцију Радуловића. Србија се одбранила, имала 19 секунди за последњи напад, али није успела да стигне до преокрета, Радуловићев шут са дистанце одбранио је одлични Дел Лунго, који је током меча накупио 14 одбрана.

Уследили су петерци, а тамо се прославо Бранислав Митровић. Фондели је био сигуран, као и Драшовић. Митровић је зауставио покушај Ди Соме, Радуловић није успео да савлада Де Лунга. Ди Фулвио је затресао мрежу, као и Вучинић. Прешути је био сигуран, као и Јакшић. Затим је Дамонте  промашио, а победу Србији донео је Рашовић.

Г. Маленовић

Фото: VSS/Orange pictures

Италија - Србија 14:15 (3:3, 2:2, 4:4, 2:2-3:4)

ФУКУОКА: Базен Марина Меси, гледалаца: 1000, судије: Зварт (Холандија) и Оме (Немачка). Играч више: Италија 13 (8), Србија 11 (6). Два играча више: Србија 1 (0). Петерци: Италија 1 (1), Србија 2 (1).

ИТАЛИЈА: Дел Лунго (14 одбрана), Ди Фулвио 3, Дамонте, Марзиах, Фондели, Канела 2, Велото 1, Еченике, Прешути 1, Бруни 2, Ди Сома 2, Долче, Никосиа.

СРБИЈА: Мишовић, Радуловић, Рашовић 4, Ранђеловић, Лазић 1, Милојевић, Драшовић 1, Јакшић 2, Јанковић, Убовић 1, Вучинић 1, Мартиновић 1, Митровић (6 одбрана).

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести