ЕИБ: Грделица највећи пројекат у јавном сектору у Србији

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка кључни је финансијер изградње Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, што је највећи ЕИБ-ов пројекат у јавном сектору у Србији од 1977. године, изјавила је шефица Регионалног представништва ЕИБ-а за Западни Балкан Дубравка Негре.
grdelica
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Поносни смо што смо подржали изградњу 20 од 26 километара аутопута кроз Грделицу. Реч је о најизазовнијој деоници са више од 20 мостова и два тунела, кредитирани средствима ЕИБ-а, од којих је тунел Манајле најдужи у Србији, истакла је Негре на синоћном пријему поводом Дана Европе, који ЕИБ, као финансијска полуга Уније, слави.

ЕИБ финансира изградњу инфраструктурних пројеката у Србији, од путева до система водоснабдевања.

Банка улаже у изградњу и обнову четири клиничка центра (у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу) и тренутно подржава више од 300 пројеката на локалу, наводи се у саопштењу ЕИБ-а.

Сваки значајан пут кроз Србију, од 1977. године, носио је печат ЕИБ-а: почев од Аутопута 'Братства и јединства', преко обилазнице око Београда која је у изградњи, до аутопута кроз Грделичку клисуру, као дела Паневропског коридора који спаја Салцбург у Аустрији са Велесом у Северној Македонији, објаснила је Негре.

Европска инвестициона банка је највећи мултилатерални зајмодавац на свету, чије инвестиције у Србији превазилазе 5,4 милијарди евра.
Само у 2018. години, у земље Западног Балкана уложено је више од милијарду евра, од чега готово половина средстава одлази на пројекте у Србији, подсећа се у саопштењу ЕИБ-а.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести