НЕ ТРЕБА ВАМ ШКОЛА ЗА ОВО ТРАЖЕНО ЗАНИМАЊЕ Влада помама за њима, плата и више од 1000 евра

Дефицит ових занимања тек ће се осетити.
w
Фото: Pixabay.com

Помама за конобарима, куварима и роштиљ мајсторима влада и ван сезоне, а дефицит ових послова у нашој земљи тек се очекује у сусрет лету. Иако неретко тешки, ови послови доносе уносне зараде, па тако роштиљ мајстори зараде и 100.000 динара, док они најуспешнији кувари могу да се похвале зарадом од око 3.000 евра.

Још прошле године постало је посебно видљиво колико су послови из сектора угоститељства у нашој земљи дефицитарни, посебно током „летњег шпица“ када велики део њих иде у околне земље да одради сезону. Међу траженим пословима су конобари, роштиљ мајстори и кувари.

Милош Турински са сајта „Инфостуд“ каже да ће се ускоро конобари и кувари из Србије „преселити на Јадран“ што ће утицати на наше тржиште. „Биће јако велики број упражњених места, па ће самим тим понуда бити већа“, каже саговорник.

Када је о платама реч, додаје да то зависи од града до града. Напомиње и да велику улогу у одређивању плата игра послодавац.

Кувари

Фото: Pixabay.com

„Максимум који смо ми забележили јесте био прошле годину у једном ресторану у Новом Саду, где је шеф кухиње добио плату од 3.000 евра. То је јединствен случај, заиста. Ако сте помоћник у кухињи, зарадићете неки минималац – око 40.000 динара. Када је о куварима реч конкретно, ту плата иде и до 1.000 евра“, навео је Турински.

Да се у овом послу добро зарађује приметили су и млади који се тек налазе пред избором занимања, па тражња за куварским школама расте. У прилог томе је и податак да Угоститељско-турстичку школу у Врњачкој Бањи упише око 90 нових ђака сваке године.

И до 3.000 евра месечно чисте зараде

Много кувара из Србије иде у иностранство, нарочито на јадранско приморје у току летње сезоне, где могу да зараде и до 3.000 евра месечно. Међу српским куварима најпопуларније летње дестинације су Црна Гора, Хрватска и Словенија, а будући да су им обезбеђени смештај и храна, може се рећи да је то „чиста“ зарада коју на крају месеца имају.

Фото: pixabay.com

Конобари, плата онако али с бакшишом и до 1.000 евра

Када је о конобарима реч, ту се зарада у просеку креће од минималца, па све до неких 60.000 динара. „Знамо сви да је ту укључен и бакшиш, па та зарада може бити и дупла неретко“, навео је Милош Турински из Инфостуда.

Роштиљ мајстор

Фото: Pixabay.com

Плату од 100.000 динара сличну куварима, добијају и роштиљ мајстори. Како се може видети у разноврсној понуди огласа у којима се траже управо роштиљ мајстори, понуђене плате иду и до 120.000 динара. На многим огласима за посао назначено је „хитно“.

Посао је тежак, стоји се читав радни дан, а за време лета и врућина још је теже.

Према подацима Инфостуда, највећи дефицит у години за нама био је изражен за позиције магационера, конобара, кувара, месара, хигијеничара, али у великој мери недостају и грађевински радници, возачи и занатлије попут аутомеханичара и водоинсталатера.

Kurir.rs/Nova

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести