ЗАКОН О ЈАВНИМ НАБАВКАМА ЋЕ БИТИ ПРОМЕЊЕН Најнижа цена НЕ СМЕ БИТИ ЈЕДИНИ КРИТЕРИЈУМ за добијање посла

Изменама Закона о јавним набавкама наручиоци неће моћи да користе цену као једини критеријум при додели уговора, већ ће на одабир понуде утицати и скуп еколошких аспеката као што су животни век производа.
а
Фото: Dnevnik.rs

Председник Државне ревизорске институције Душко Пејовић сматра да је проблем код јавних набавки непотпуно примењивање законских одредби.

Изменама Закона о јавним набавкама предвиђено је увођење начела заштите животне средине у поступцима јавних набавки, као и увођење критеријума квалитета код одређених услуга. Пејовић сматра да проблем представља то што се „набавља, а да се не планира, или се планира, али се не спроводи поступак, или се спроводи поступак, али са грешкама, са непримењивањем закона до краја”, рекао је он за РТС.

На одабир понуде ће утицати и скуп еколошких аспеката као што су животни век производа, трошкови одржавања, воде и струје и рециклаже добара када постану отпад. Поред тога, за архитектонске и инжењерске услуге, развој софтвера, преводилачке и саветодавне услуге уведен је и критеријум квалитета.

Према ранијим подацима, само 0,44 одсто од укупног броја спроведених набавки у 2022. години било је зелено, док је најнижа цена била једини критеријум за доделу уговора у 96 одсто случајева

Ми смо препоручивали темељно истраживање тржишта. На основу тога они могу да утврде који понуђачи заиста поседују одређене сертификате, а у складу са тим они ће прописати да ли у оквиру техничке спецификације или чак у критеријуму за доделу уговора да одреде на који начин ће мерити. А то може бити неки сертификат а могу бити референце на основу искуства других субјеката”, рекао је Никола Комшић из НАЛЕД-а.

Правилник о начину објављивања и врсти података о уговорима и изменама уговора које наручиоци обја-вљују на Порталу јавних набавки ближе уређује начин објављивања и врсте података о уговорима закљученим након спроведеног поступка јавне набавке.

Према ранијим подацима, само 0,44 одсто од укупног броја спроведених набавки у 2022. години било је зелено, док је најнижа цена била је једини критеријум за доделу уговора у 96 одсто случајева, због чега се јавила потреба за додатним мерама.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести