ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ФОРУМУ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ Промене у перцепцији

Форум Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици позива театрологе, критичаре и друге позоришне посленике да предају предлоге за учешће.
а
Фото: Д. Вујковић

Тема је „Покрет, слушање, промена у перцепцији позоришта за децу и младе“. Форум ће 15. пут бити организован у сарадњи са Позоришним музејом Војводине из Новог Сада.

На предстојећем, 31. међународном фестивалу позоришта за децу, Форум ће да пружи могућност истраживачима из целог света да сагледају могућност промене у погледу перцепције у позоришту за децу и младе. Промене у начину гледања на потребе младе публике, пажљивог слушања онога што желе да кажу и промене у начину на који позоришта за децу граде сценски језик.

Фото: Д. Вујковић

- У погледу разумевања позоришта за децу и младе елементи који одређују сценски језик имају важну улогу у перцепцији младе и најмлађе публике. Један од елемената је свакако и покрет којим глумац-извођач гради своје сценско присуство. Међутим, покрет на сцени има значење и ако укључује друге елементе сценског дејства, као што су костим, сценографија, реквизит, музика, светло, видео… Или ако позориште подстиче имагинацију ван простора позоришта: у учионици, дворишту, у природи…На овај начин сложеност сценског језика открива младој и најмлађој публици тајну видљивог и невидљивог света који сценски језик може да дочара. Сви тајанствени светови који имају свој живот на сцени имају и путеве којима допиру до перцепције младе публике. Процес слушања онога што гради сценски језик и процес слушања онога што младој публици може да буде представљено како би расли у свету позоришта које им нуди јасну представу о томе шта је добро, племенито или није вредно пажње, важни су аспекти који одређују раст и развој будуће генерације – наводи се у позиву за предају радова.

Фото: М. Вујковић

Као могуће теме и оквиру, издвајају се: покрет и перцепција сценског језика у позоришту за децу и младе; промена као нужан фактор позоришта; покрет и слушање у позоришту и ван позоришта; покрет и слушање у позориштима у различитим културама; музика и слушање, перцепција звука у позоришту за децу и младе; покрет и слушање у позоришту за бебе; покрет и слушање у позоришту за децу са посебним потребама; покрет и слушање и нове технологије; покрет и слушање и наслеђе позоришта за децу и младе; покрет и слушање у природи.

Фото: М. Вујковић

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести