Представа о Мики Антићу у Позоришту младих

На идеју управника Позоришта младих, Михајла Несторовића, у Новом Саду приводи се крају рад на представи која ће бити посвећена Мирославу Мики Антићу.
S probe predstave „Kad sam bio garav” Foto: privatna arhiva
Фото: С пробе представе „Кад сам био гарав” Фото: приватна архива

Још увек је неизвесна премијера, најављена за 1. јул на летњој сцени која је у процесу изградње, али идеја стоји - представа је посвећена песнику који је ретко био заступљен на позоришној сцени, а део је циклуса “Новосадске приче”, који је осмислио Несторовић.

Драмски текст по Антићевој причи “Кад сам био гарав”, о томе како је Мика као брат штитио школског друга Рома, којег су на крају стрељали фашисти, написао је Миливоје Млађеновић. Представу режира Стеван Бодрожа, кога смо затекли на путу кући, у Београд, помало тужног што околности поново ометају нормалне токове рада.   

Драмски текст по Антићевој причи „Кад сам био гарав”, о томе како је Мика као брат штитио школског друга Рома, којег су на крају стрељали фашисти, написао је Миливоје Млађеновић, а режира Стеван Бодрожа

- Из стихова Мике Антића, Миливоје Млађеновић је исткао драмско ткиво. У бити, ово је поетска драма у којој је покушано да стихови буду драмске реплике. Нимало лак задатак за некога ко прави драматизацију. Потребно је велико познавање поезије Мике Антића и осећање њеног драмског потенцијала или тачније драмског потенцијала сваког појединачног стиха - испричао је Бодрожа. - Млађеновић је успео да створи драму која поставља нека јако битна питања, а најдоминантније је оно како се у једном људском бићу рађа потенцијал за песништво, који су то догађаји, судбински и психолошки ломови, који учине да неко крене путем стваралаштва, као путем свог прочишћења, суочења са прошлошћу или пак бежања од ње.

Бодрожа, којем је сарадња с колегама у Позоришту младих обогатила искуство упознавања вредних, мотивисаних и даровитих људи, посвећених свом послу и истраживању, открио је да ће глумци играти и по неколико улога, а да ће представа жанровски бити поетска драма, истраживање преплетености ониричног и бруталног унутар сећања једног песника.

- Прошлост је често романтизована и постаје митски извор инспирације, али у њој су скривене и дубоке трауме, губици и растанци. Надам се да ће утисак о поетском свету ове представе бити у исто време и дирљив и горак - каже Бодрожа.

О доба короне, које је потпуно укинуло позориште и не да му никако да се опорави, за разлику од других друштвених спектакала који су, упркос зарази, почели да се одвијају, Бодрожа мисли да је суштински контраиндиковано театру и да се театар, заснован на покушају допирања до оног интимног, скривеног у човеку, била то његова способност да воли или способност да буде активан и критичан политички субјекат, осећа јако лоше у времену физичког дистанцирања и страха.

- Верујем да ће позориште преживети и ово искушење, али нама који га стварамо потребни су врло снажни живци да останемо доследни креацији у овом врло неизвесном времену - поручио је редитељ.

У представи “Кад сам био гарав” Позоришта младих играју Иван Ђурић, Данило Миловановић, Марија Радованов, Неда Даниловић и Ервин Хаyимуртезић. Сценографкиња је Зорана Петров, костимографкиња Биљана Гргур, а сценски покрет креира Иста Степанов.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести