Аргентина спектакуларно до треће титуле првака света, Меси уз раме Марадони

ДОХА: Фудбалска репрезентација Аргентине трећи пут у историји освојила је титулу првака света, пошто је у спектакуларном финалу у Дохи савладала Француску после бољег извођења пенала 4:2 - 3:3 (2:2).
m
Фото: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner)

Аргентинци су дошли до треће титуле, након 1978. и 1986. године, а Лионел Меси освојио једини трофеј који му је недостајао и који га је сврставао у легенду, раме уз раме са легендарним Дијегом Армандом Марадоном.

Уједно, постао је рекордер са 26 утакмица на Миундијалима и први фудбалер икад који је на једном Мундијал постизао гол у групној фази и на свим мечевима нокаут фазе.

Аргентинци су повели 2:0, головима Месија у 23. из пенала и Анхела Ди Марије у 36. минуту, да би изједначење Французима донео Килијан Мбапе, прво из пенала у 80. минуту, а затим још једним поготком два минута касније.


Знао сам да ће ми Бог дати трофеј, остајем у репрезентацији

Немам праве речи да опишем какав је осећај, све је ово невероватно. Знао сам да ће ми Бог дати пехар, био сам сигуран, ово је велика радост за нас, рекао је капитен фудбалске репрезентације Аргентине Лионел Меси након освојене титуле првака света.

Одавно сам имао овај велики сан, желео сам да репрезентативну каријеру завршим на Светском првенству. Не могу да тражим више од овога. Ипак, нећу се пензионисати из националног тима. Желим да наставим да играм као шампион, рекао је Меси за аргентински "TyC Sports".

Фото: Tanjug (AP/Manu Fernandez)


Уследио је невероватан продужетак, предност Аргентинцима поново је "гаучосима" донео Меси, у 109. минуту, да би трећим поготком на мечу изједначио Мбапе, из пенала у 118. минуту.

У пенал серији Емилијано Мартинез одбранио је ударац Кингслија Комана, док је Орлејн Чаумени шутирао поред гола.

С друге стране прецизни су били Меси, Паоло Дибала, Леандро Паредес и одлучујући пенал погодио је Гонзало Монтијел.


Скалони: Много смо "патили", али показали смо да можемо све; Мартинез: Живимо сан

Била је ово савршена утакмица, "патили" смо на невероватан начин, али смо још једном показали да ова екипа може све, изјавио је селектор фудбалске репрезентације Аргентине Лионел Скалони након освојене титуле првака света.

Поносан сам на све, на апсолутно сваког играча, на све наше навијаче. Уз све ударце које смо примили кроз финале остали смо на ногама, а то ову победу додатно чини још емотивнијом. Желим да поручим нашим навијачима да уживају и славе. Ово је историјски тренутак за Аргентину, рекао је Скалони.

Један од јунака тријумфа голман Емилијано Мартинез истакао је да је екипа остварила сан, али да је очигледно судбина Аргентинаца да морају много да "пате".

Сада живимо тренутке о којима смо сањали, немам праве речи за описати ову срећу. Одбрана у продужецима? Сва срећа да сам то зауставио ногом, сва срећа, рекао је Мартинез, најбољи голман на Мундијалу, који је у пенал серији одбранио ударац Кингслија Комана, а у 120. минуту на чудесан начин зауставио шут Кола Муанија.


Французи су "предали" круну освојену пре четири године у Русији, нису успели да понове резултат Италије 1938. и Бразила 1962. године и одбране титулу, а Мбапе је постао први стрелац-хет-трика у финалима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести