Светско првенство: Француска освојила трофеј

Фудбалска репрезентација Француске други пут у историји постала је првак света, пошто је у финалу Мундијала у Русији савладала Хрватску 4:2 (2:1).
francuska2, fonet
Фото: FoNet

Пред 80.000 гледалаца на "Лужникију" одигран је веома занимљив, помало чак и необичан меч, с обзиром на то шта се све дешавало на терену, а Французи су се на крају радовали.

Репрезентација Француске други пут у својој историји освојила је титулу светског првака. „Триколори" су, после тачно 20 година, поново пригрлили Златни глобус, заслуживши велико, готово незамисливо славље ове генерације, али и читаве Француске.

Фото: FoNet

У финалу фудбалски свет био је сведок сјајне, али необичне  утакмице. У њеном већем делу Хрвати су били бољи тим, контролисали су игру, али често нису имали спортске среће. Французи су играли стрпљиво и  определили су се да претежно чувају властиту мрежу, што им се на крају и исплатило. Прави куриозитет представља чињеница да су нови прваци у првом делу упутили само један шут ка оквиру врата голмана Субашића, а постигли су - два гола. До краја утакмице, само су још пет пута покушавали да угрозе гол хрватске репрезентације, али су још у два наврата погодили мрежу ривала.

Фото: FoNet

„Ватрени" су много боље отворили сусрет, врло брзо су преузели превласт на средини терена и пас-игром  сабили „галске петлове" на њихову половину. Погба и Мбапе се готово нису видели на терену, а с друге стране предњачили су Модрић и Перишић који су стварали доста пометње у одбрани француске репрезентације.

И онда, играо се тада 18. минут, несигурни судија Питана из Аргентине је доста лако, после једног судара Модрића и Гризмана, досудио слободан ударац за изабранике селектора Дидијеа Дешама. Лопту је узео Гризман и  упутио оштру лопту у петерац, она је прелетела неколико играча, лизнула теме Манџукића и одсела у десном горњем углу гола Хрвата.

Тај погодак није сломио фудбалере Хрватске, наставили су да нападају у таласима и после само десетак минута  успели да изједначе. После корнера, лопта се одбијала од неколико играча у шеснастерцу Француске, док није дошла до Перишића, који је с десетак метара успео да савлада Лориса.

У финишу првог дела, Французи су повели, а гол је опет постигнут из прекида. Гризман је с десне стране извео корнер, у букету играча Мбапе је промашио лопту, а она је потом ударила у руку Перишића. У први мах Питана је показао да се игра настави, међутим, после позива из видео собе,  неколико пута је прегледао снимак и одлучио да ипак покаже на белу тачку. С линије пенала Гризман је преварио Субашића и „галски петлови" су поново повели.

И  у наставку меча Хрвати су имали пуну инцијативу, нападали  и врло брзо је Ребић имао прилику, али је Лорис био на месту. Прву праву шансу Французи су имали у 51. минуту, када је брзоноги Мбапе побегао Види, али је Субашић успео да заустави његов шут искоса с десне стране. У јеку најжешћих напада тима селектора Златка Далића, Французи су постигли и трећи гол. После продора Мбапеа и блокираног ударца Гризмана, лопта је дошла до Погбе, који је с 18 метара резантним ударцем погодио леви угао гола Субашића, који је лет лопте испратио само погледом.

Овај погодак и вођство ривала од 3:1 потпуно су пореметили игру хрватске репрезентације, Французи су преузели инцијативу, деловали врло сигурно, а можда је томе допринео и улазак Нзонзија, који је заменио уморног Кантеа. У 65. минуту прича је почела да се приводи крају, када је Килијан Мбапе постигао нови, четврти погодак за своју селекцију. „Ватрени" су оставили самог играча ПСЖ-а негде на 20 метара од свог гола, што је млађани нападач знао да искористи и прецизним ударцем по земљи погоди десни доњи угао.

Фото: FoNet

Ипак, ту није био крај. Убрзо је Лорис вратио у игру Хрвате. После једне повратне лопте, голман француске репрезентације желео је да превари искусног Манџукића, међутим, нападач Хрватске прозрео је његову намеру и ћушнуо лопту у мрежу. У последњих петнаестак минута практично се играла „викторија" пред голом будућих светских шампиона, али Хрвати нису успели да пробију бедем чији ослонци су били Варан и Умтити. Златни глобус ће у наредне четири године красити витрине Фудбалског савеза Француске, тачније све до новог Мундијала у Катару, 2022. године.

Г. Ковач

Фото: Tanjug ((AP Photo/Francisco Seco)

ФранцускаХрватска 4:2 (2:1)

МОСКВА: Стадион Лужњики, гледалаца: 78.011, судија: Нестор Питана (Аргентина). Стрелци: Манџукић у 18. (аутогол), Гризман у 38, Погба у 59. и Мбапе у 65. (за Француску), а Перишић у 28. и Манџукић у 69. минуту за Хрватску. Жути картони: Канте, Хернандез (Француска), Врсаљко (Хрватска).  

ФРАНЦУСКА: Лорис 6 – Фавар 6, Варан 7, Умтити 7, Хернандез 7 – Канте 6 (Нзонси 7), Погба 7 -  Мбапе 8, Гризман 8, Матуиди 6 (Толисо) – Жиру 6 (Фекир).

ХРВАТСКА: Субашић 6 – Врсаљко 6, Ловрен 7, Вида 6, Стринић 6 (Пјаца) – Брозовић 7, Ракитић 7, Модрић 7 – Ребић 6 (Крамарић), Перишић 7 – Манџукић 7.

Фото: FoNet

Дешам: Били смо ментално јачи; Гризман: Плачем од среће

Селектор фудбалске репрезентације Француске Дидије Дешам након победе против Хрватске у финалу Мундијала 4:2 рекао је да његова екипа није играла спектакуларно, али да је била ментално јача од ривала.

"Ово је врло млад тим и сјајно је што неко с 19 година осваја титулу првака света (Килијан Мбапе). Знам да нисмо одиграли неку савршену утакмицу, али смо дали четири гола. Болело нас је јако што смо код куће изгубили европску титулу пре две године, али смо научили нешто из тога. Ових 55 дана смо радили јако напорно и сада се све исплатило. Поносни смо што смо Французи", рекао је Дешам, тек трећи човек који је титулу освојио и као тренер и као играч.

Један од најбољих француских фудбалера Антоан Гризман честитао је Хрватима.

"Не знам где се налазим, плачем од среће. Хрватска је одиграла сјајну утакмицу, али смо ми дали четири гола. Не могу дочекати повратак у Француску", поручио је Гризман.

Фото: FoNet

Инцидент у финалу СП, ухапшене четири особе

Полиција је задржала у притвору три девојке и једног младића, који су улетели на терен за време финала Светског првенства у фудбалу између Француске и Хрватске на стадиону "Лужњики" у Москви, изјавио је данас портпарол московске полиције. 

Он је за ТАС С додао да су девојке и младић одведени у станицу локалне полиције. 

Одговорност за инцидент на Твитеру је преузела феминистичка панк рок група "Пуси Рајот", чији су чланови ухапшени због протеста против руског председника Владимира Путина у једној цркви. 

За време другог полувремена, три особе у белим мајицама и црним панталонама улетеле су на травњак, из дела који се налазио иза француског гола, док је четврта особа покушала да уђе на терен, али су је спречили редари, пренео је Ројтерс. 

Три особе су трчале око 50 метара, у различитим правцима, пре него што су их редари оборили на земљу и извукли с терена. 

Утакмица је прекинута, али је настављена 25 секунди касније. 

Фото: FoNet
Фото: Фонет/АП/Навијачи Хрватске, илустрација

Модрић најбољи играч

За најбољег играча Светског првенства у Русији проглашен је Лука Модрић, можда најзаслужнији за пласман хрватске репрезентације у финале. Звање најбољег младог играча понео је Француз Килијан Мбапе, стрелац три гола на Мундијалу, а златну рукавицу понео је чувар мреже “триколора” Уго Лорис.

Лука Модрић: Тужан сам, али и поносан

„Тужан сам јер смо изгубили, али и поносан на све што смо направили у Русији“, изјавио је након пораза од Француске у финалу Светског првенства у Москви капитан хрватске репрезентације и најбољи играч Мундијала Лука Модрић.

"Није лако изгубити, треба причекати да се емоције смире. Били смо боља екипа већи део утакмице, али су нас покопали ти несретни голови. И ето - Французи славе, а ми смо поносни", казао је Модрић, добитник Златне лопте Модрић, преноси Хина. 

Он је рекао да је јако поносан на то признање и захвалио целој екипи.

"Захвалио бих се и нашим навијачима који су нас носили током целог првенства. Због њих ми је жао, није лаган осећај доћи тако близу и изгубити", рекао је Модрић. 

Далић: Ватрени су учинили нешто што ће се памтити, али..

Златко Далић, селектор хрватске репрезентације након освајања вицешампионске титуле на Мундијалу у Москви, изјавио је да су Ватрени учинили нешто што ће се памтити, али је признао и да му је мало жао. 

Прима честитке и примећује да прво треба честитати Французима на титули светског првака. 

"Ми смо тужни и поносни. Пресекао нас је пенал, али морамо бити поносни. Велики успех, али остаје жал за титулом. Нису нас Французи изненадили, бранили су се уз контру, примили смо несретне поготке…”, рекао је Далић у првом реаговању за ХТВ.

Манџукић стрелац првог ауто-гола у финалу СП

Хрватски нападач Марио Манџукић први је фудбалер у историји финала Светских првенстава који је постигао аутогол. Француска је повела управо поготком Манџукића, после центаршута Гризмана из прекида у 18. минуту. Гризман је покушао да убацивањем пронађе Пола Погбу, Манџукић је у скоку остао кратак и уместо да избаци лопту, он ју је теменом спровео у сопствену мрежу. 

Инфантино предао трофеј, Путин поделио медаље

Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино уручио је шампионски трофеј капитену Француске Игу Лорису, док је председник Русије Владимр Путин поделио медаље финалистима Мундијала.

На постољу су сем Инфантина и Путина били и председник Француске Емануел Макрон, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, председник УЕФА Александар Чеферин, као и председници два Савеза Ноел Ле Гре и Давор Шукер.

 Вучић честитао Макрону, председници Хрватске и краљу и премијеру Белгије

Педседник Републике Србије Александар Вучић упутио је вечерас честитку председнику Француске Емануелу Макрону, поводом успеха фудбалске репрезентације на Светском првенству у Русији.

У честитки се каже: 

„Искрене честитке упућујем Вама, Вашој фудбалској репрезентацији и стручном штабу поводом освајања Светског првенства у Русији.

Освајање Мундијала представља највећи успех сваке фудбалске репрезентације, а Ваша је, својом игром и пожртвованошћу, показала да је ове године најбоља. 

Француским репрезентативцима желим много успеха и на наредним такмичењима“, наводи се у честитки председника Александра Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Председник Србије Александар Вучић је упутио честитку, поводом освајања вицешампионске титуле хрватског тима на Светском првенству у фудбалу у Москви, председници Колинди Грабар Китаровић.

Такође, председник Вучић је честитао белгијскм краљу Филипу и премијеру Белгије Шарлу Мишелу освајање бронзане медаље белгијског тима.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести