Евролига: Кошаркаши Звезде на импресиван начин савладали ЦСКА

БЕОГРАД: Иако је коментатор на почетку преноса утакмице између Црвене звезде и ЦСКА истакао да би то био велики празник кошарке да има публике у дворани “Александар Николић” овај дуел је и упркос празним трибинама заиста био и више од тога.
d
Фото: Heroj crveno-belih: Džordan Lojd/Evroliga

Остаје, наравно, жал што црвено–бели у петом колу Евролиге нису имали подршку навијача и може само да се замишља каква би то паклена атмосфера била у београдском храму спорта после тријумфа Звезде од 86:84 над шампионом Европе и то упркос заостатку од 14 поена у трећој четвртини.

Прошао је овај дуел у знаку Џордана Лојда, појачања клуба са Малог Калемегдана, који је у одлучујућим тренуцима, поготово у продужетку и био истински херој.


Недовић срушио селектора

Панатинаикос је на крилима нашег репрезентативца Немање Недовића савладао Фенербахче, кога предводи селектор Србије Игор Кокошков. Недовић је дуел завршио са индексом корисности 28, а постигао је 28 поена (7 тројки), уз пет асистенција, три скока и две блокаде. Валенсија је нанела први пораз Жалгирису ове сезоне – 94:82. Српски трио у дресу шпанског клуба био је на висини задатка. Никола Калинић дао је 14 поена, уз три асистенције, а по 16 су постигли Вања Маринковић и Бојан Дубљевић (5 скокова).


Занимљиво је да је он пре почетка сезоне истакао да се највише радује сусрету с Московљанима јер је прошле године у дресу Валенсије пропустио обе утакмице с њима. Очигледно је био жељан доказивања против екипе Димитриса Итудиса, пошто је забележио рекорд каријере од 31 поена и бројку коју ниједан играч до сада у овој сезони Евролиге није достигао.

За мене бројке никада нису толико важне. Више сам задовољан када видим како су, на пример, одиграли у битним тренуцима Дуоп Рит, који је имао блокаду у преломном моменту на 33 секунде до краја, као и Марко Јагодић–Куриџа с неколико одличних потеза када је било тесно. Пресрећан сам због свих играча који су одиграли борбено и свако је дао допринос у овој победи, истакао је Лојд.

Он је у продужетку постигао девет поена, а дао је и онај који је екипи Саше Обрадовића донео тријумф. Колико се шеф струке Београђана радовао, толико су се нервирали Итудис, а поготово председник ЦСКА Аднреј Ватутин, који је у гледалишту преживљавао праву ноћну мору.


Без промашаја из слободних бацања

У овој утакмици срела су се тројица најбољих поентера у досадашњем делу сезоне. Звездин Лојд је са 31 поеном остао у врху (у просеку 23,8 поена по утакмици) а за њим су корак одржали Мајк Џејмс (17,6) и Вил Клајбурн (19,2) из ЦСКА.

Џејмс је пре утакмице у Београду имао невероватан низ од 30 дуела са двоцифреним учинком и бар једном тројком у последњих 25 сусрета. Оба низа прекинута су у дворани “Александар Николић” пошто је укњижио 9 поена, а за три је шутирао 0–4.

Звезда је четврти пут у историји била без промашаја са линије слободних бацања. Сада је имала скор 17–17. У следећем колу оба тима ће играти утакмице у Москви. Црвено–бели гостују Химкију, док ЦСКА игра код куће против Валенсије.


Српски центар Никола Милутинов није имао запажену улогу у дресу руске екипе. Још увек ровит од прележаног коронавируса, Новосађанин је на паркету провео само нешто више од девет минута и постигао је два поена, уз три скока.

Овим тријумфом, тек другим над Московљанима у последњих 20 година, првим после 2016. године, Звезда је прекинула њихов низ од три узастопне победе у међусобним дуелима. ЦСКА сада има скор од два тријумфа и три пораза у Евролиги, док су црвено – бели  на 2–2.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести