Мирослав Мута Николић: Тим и струка за АБА лигу, а буџет једва за КЛС

Раскорак између одличних резултата у минулој сезони и неизвесне будућности Кошаркашког клуба Војводина повод су за разговор са легендарним тренером Мирославом Мутом Николићем, шефом стручног штаба црвено – белих. Искусни стручњак је, најблаже речено, разочаран третманом који имају новосадски кошаркаши.
muta 1
Фото: Приватна архива

- Војводина је инстутуција, која постоји 73 године, и несхватљиво ми је да има такав однос. Нови Сад је по свему други град у држави, а не само да нема клуб у АБА лиги, већ је до пре неколико година имао клуб који се такмичио у друголигашком друштву, без иједног тима у Кошаркашкој лиги Србије. Овај град и клуб то заиста не заслужују – сматра Николић.

Где је кључни проблем?

- Бићу отворен, у овој држави постоје практично само два клуба, на Војводину и Нови Сад мало ко обраћа пажњу. Град Нови Сад је стао иза клуба, те смо сви у Војводину изузетно захвални градоначелнику Милошу Вучевићу и граду који су помогли да кошарка овде заживи, а клуб добије пристојне услове за рад и напредак. Међутим, не може град сам да финансира клуб. Потребан нам је генерални спонзор, иначе нам следи таворење на ниским гранама у чему не видим смисао.

Поред два наша највећа клуба, и они из далеко мањих средина од Новог Сада успели су да дођу до генералног спонзора, самим тим и стабилних финансија. Зашто у Новом Саду то (за сада) не успева?

- Право питање, али ја заиста не знам одговор на њега. Тачна је ваша констатација и то је по мени поражавајуће. Нови Сад је град у великој експанзији,  убедљиво највећи и финансијски најмоћнији у Војводини, али на кошаркашкој мапи, сем градских структура, нико не обраћа пажњу на наш клуб. Огромна штета!

У чему се огледа таква, како кажете, штета?

- У томе што Новосађани воле кошарку, а ускраћена им је. Убеђен сам да играмо АБА лигу да би на сваком мечу било неколико хиљада гледалаца, а против Партизана и Звезде и велика сала Спенса би била попуњена. Такође, овај град је пун младих, талантованих кошаркаша који често малолетни, уместо да остану овде и развијају се, одлазе за Београд пре него што одиграју и један меч за сениоре Војводине. Сетите се примера Милана Гуровића, Дарка Миличића, Миленка Тепића, Николе Милутинова, Стевана Јеловца... Е, то је поражавајуће!

Има ли решења?

- Наравно, да клуб добије генералног спонзора, који ће донети новац који није „мисаона именица“, значи далеко мањи него што га имају наши највећи клубови.  Убеђен сам да Војводина има сјајан млади стручни штаб, кога чине Милош Исаков Ковачевић, Стефан Шкрипац и Александар Караћ, то је струка на новоу АБА лиге, исто као што је на том нивоу и играчки кадар. То смо и доказали када смо ове године победили ФМП и ушли у полифинале националног Купа са тимом ког су више од половине чинили Новосађани.  Са друге стране, буџет под оваквим условима једва да покрива и такмичење у Кошаркашкој лиги Србије, мада смо се након сјајне сезоне пласирали у АБА 2 лигу. То је апсурд који не могу да прихватим.

Шта би донело улазак неке моћне компаније у клуб?

- Останак младих талената у Новом Саду, привлачење деце да се баве кошарком уместо да расту на улици међу пороцима, у лошем систему вредности. Даље, то би створило основу да Војводина буде стабилан клуб који би играо АБА лигу пред пуним трибинама, а Нови Сад  би био на кошаркашкој мапи Србије, трећи или четврти клуб у држави. То уопште није нереално, треба само мало добре воље – поручио је Николић.

Душан Кнежић 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести