СЕЛЕКТОР СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ о Олимпијским играма: То нам неће фалити

Селектор Србије Светислав Пешић је у опширном разговору за "Телеграф.рс" говорио на многе теме, а једна од њих је Олимпијске игре у Француској.
1
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, Србија је освојила сребрну медаљу на Мундобаскету у Манили и тако обезбедила пласман на Олимпијске игре. Као и увек, главно питање је увек око наступа најбољег српског кошаркаша Николе Јокића, који није био део репрезентације на Светском првенству. Јокић је једном приликом изјавио да ће прво обавестити селектора о својој одлуци. За сада још увек нема потврде, да ли ће он да представља Србију у Паризу.

- Па то је увек тако. Ништа се ту није променило. Не само он, него сви. Сви тако размишљају. Кад је Јокић у питању, пошто је наравно за навијаче и медије он увек репер и један од најважнијих, многи заборављају да је Јокић одиграо 115 утакмица прошле године. Просечно 35 минута. То су огромни напори, физички пре свега, наравно и ментални. Он је играо доста кључних утакмица, одлучујућих. То га је истрошило апсолутно. Његова жеља да игра за репрезентацију увек постоји. То се не поставља питање, као и осталих играча. Али знате како, приоритети се мењају. Његов приоритет је НБА. Да ли они воле своју земљу, да ли воле своје комшије, навијаче, да ли воле да буду овде? Па наравно да воле - рекао је Пешић за "Телеграф.рс".

Он је истакао да би неко преузео одговорност, мора да буде спреман да игра за репрезентацију.

- Кад ти одлучиш да играш за репрезентацију, онда ти преузимаш одговорност и за твоју игру и за игру репрезентације. Да би ти преузео одговорност, ти мораш бити спреман за то. Значи није само, ја ћу да дођем и то ћу и да остварим, одрадићу и ево показаћу свима да сам ја овде. Не, они долазе, нема годишњег одмора, нема породица, нема ништа. Значи ја не кажем да се они сада жртвују, али они се одричу нечега у интересу чега? У интересу репрезентације, свом личном. Другачије је то раније било, али сада је и то се на неки начин мења, долазе нове генерације, другачије гледају на свет, другачији су приоритети. Ова млађа генерација, они су рационалнији много него рецимо нека моја генерација и то је сасвим нормално и они гледају и кажу идем у репрезентацију, не само зато што сам из те земље, зато што волим ову земљу и шта ја знам, него тамо ћу да тренирам са најбољима, а играћу против најбољих. То су рационална размишљања и то гледаш као могућност да будеш кроз репрезентативни програм још бољи и да се припремиш за оно што те даље чека у каријери.

Пешић је изнео очекивања од тима за Олимпијске игре.

- Много ствари. Мотивација и концентрација неће нам фалити. Повезаност, та тимска хемија, исто. Ја то нећу дозволити да нас било ко поремети, ту смо ми доста чврсти међу нама. Оно што ће бити најважније је како ће играчи да заврше сезону. Тако да ми то не знамо у овом тренутку, јер сезона најбољих тимова, а у најбољим тимовима играју репрезентативци, игра се негде до средине јуна месеца, а ми треба да почнемо са припремом 25. Ту нема времена за било какву регенерацију и зато је много важно да играчи који буду позвани, да не буду исцрпљени и да буду здрави. То је оно што у овом тренутку ја могу да кажем. То је услов да би ми могли да будемо компетитивни са свим репрезентацијама - закључује Пешић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести