СП КИНА 2019: Распршен сан о медаљи

Кошаркаши Србије неће се вратити са медаљом са Светског првенства у Кини.
bogdan bogdanovic
Фото: ФИБА

Иако су прогнозе и очекивања била велика и говорило се о великом финалу са Сједињеним Америчким Државама, нашу селекцију је у четвртфиналу зауставила Аргентина. Екипу селектора Александра Ђорђевића очекују дуели за пласман од петог до осмог места, што ипак носи одређену добит, јер ће можда петопласирани састав обезбедити одлазак на Олимпијске игре у Токио следеће године. Била би то утеха занаше кошаркаше који су у Кину дошли као вицешампиони света и први пут су под Ђорђевићевим вођством остали без полуфинала великог такмичења.

Очекивало се да ће српски кошаркаши научити лекцију из претходног дуела када су доживели први пораз на првенству од Шпаније. Заказали су тада у одбрани и шут их уопште није хтео, поготово за три поена. Нажалост, исти сценарио виђен је и у најважнијој утакмици. Са слабом одбраном, уз доста пропуста и без расположених шутера, Србија није имала шта да тражи против распуцане Аргентине, коју су предводили 39–годишњи Луис Скола и Факундо Кампацо. Богдан Богдановић је, као и против Шпанаца, био једина светла тачка у српској екипи, али ни сада није имао праву подршку саиграча. Скола је у рекету са својих скоро 40 година очитао лекцију нашим центрима и када се све узме у обзир Аргентина је више него заслужено прошла у полуфинале.

После доста лошег почетка, у којем су Аргентинци без промашаја стигли до 12:4, наши су успели да изједначе први пут - 16:16 и  изгледало је као да су коначно пронашли своју игру и повели 22:21. Још једном су наши повели (28:27), али Аргентинци су били шутерски на вишем нивоу и тројкама са свих страна на одмор отишли  са пет поена више -  54:49.

У наставку је Богдановић преузео ствар у своје руке и тројком довео ј Србију на два поена заостатка (54:52). Одмакли су поново Аргентинци, али ни њима није више тако све ишло лагано. На нашој страни није било превише расположених шутера, али је Бјелица коначно погодио иза линије на 6,75 метара, а потом смо каскали само поен (66:65). Сваки пут када смо имали прилику да изједначимо, нисмо посао одрађивали до краја, па се у последњу четвртину ушло минималним вођством противника 68:67.

Улило је ово наду у наше редове да у преосталих 10 минута можемо до полуфинала, поготово  када је Гудурић ту деоницу отворио тројком којим смо дошли на два поена предности – 70:68. Врло брзо су Аргентинци са две везане тројке вратили ток меча у своју корист. Наша одбрана је тада попустила још више, што је широм отворило врата разиграним Аргентинцима да стигну до предности од  11 поена (87:76). Богдановић је био тај који је у завршници преузимао одговорност, али сан о медаљи је већ увелико био распршен. Наши ће за пето место играти против бољег из дуела САД – Француска.

К. Бугарски

АргентинаСрбија 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20)

ДОНГУАН: Спортска дворана Донгуан, гледалаца: 5.000, судије: Марањо (Бразил), Сахин (Италија), Веланд (Канада).

АРГЕНТИНА: Брусино 4, Кафаро, Кампацо 18 (12 ас), Дек 13, Делиа 4, Фјелеруп 2, Галици 2, Гарино 15, Лапровитола 8, Редиво, Скола 20, Вилдоза 11.

СРБИЈА: Бирчевић, Бјелица 18 (7 ск), Богдановић 21, Гудурић 5, Јокић 16 (10 ск, 5 ас), Јовић 7 (5 ас), Лучић 12, Марјановић, Мицић 5, Милутинов, Радуљица, Симоновић.

Пето место води на Олимпимпијаду

И поред очајне партије против Аргентине остаје нада да кошаркаши Србије  у Кини изборе пласман на Олимпијске игре у Токију. Потребно је да се у полуфинале, поред Аргентине пласирају, САД и Аустралија, тј. да без истог остану две европске екипе. Пошто је Шпанија прошла у полуфинале потребно је да САД савладају Француску а Аустралија Чешку, а те екипе и јесу фаворити.

НЕМАЊА БЈЕЛИЦА СЕ ИЗВИНИО НАЦИЈИ: Имали смо баш лош дан

Тешко је пао овај пораз свим играчима нашег тима, а онима који нису морали пред медије сигурно је пао камен са срца. На конференцији се са селектором Ђорђевићем обратио Немања Бјелица, који у последње две утакмице није блистао.

– Ово је тежак пораз... Желим да се извиним нашим људима и земљи која је веровала у нас. Имали смо веома добар тим, али знате како је – овакав тип турнира не значи ништа. Можда смо бољи тим од Аргентине, али они су нам показали како се игра и желели су ову победу више од нас. Нисмо били спремни за овај меч, пре свега психички, ја посебно и зато преузимам одговорност. Јесмо тим, али ја сам један од лидера. Морам да кажем... играо сам као го..о, а они су заслужили ову победу. Оно што могу рећи за нас јесте да смо заиста добра група момака и нисмо изгубили јер за себе мислимо да смо арогантни, да смо нешто посебно, али нисмо били психички спремни за овај меч – рекао је Бјелица.

Видело се да је Немања на ивици суза, говорио је о томе колико су труда уложили, али...

– После ко зна колико година били смо фаворити, али посебно у четвртфиналу морате бити спремни и наша група није била толико јака. Нећу да кажем да смо некога потценили, нисмо такви, али имали смо баш лош дан. Морамо да се припремимо за следећи меч. Дошли смо овде као тим и можда смо ово хтели на погрешан начин. Нећу рећи да је проблем притисак или еуфорија, знамо како да се носимо с тим, али смо желели на погрешан начин. Морамо ово да завршимо и да се вратимо кући као тим – поручио је Бјелица.

Богдановић: Нисмо се опаметили

Поново је најефикаснији био Богдановић са 21 поеном, али је казао да би све мењао да смо прошли даље.

–  Кошарка је тимски спорт и то побеђује, али нажалост доживели смо два пораза и нисмо се опаметили после Шпаније. Аргентинци су убацили све, могли смо много боље да играмо одбрну, међутим, лако је причати сад после пораза шта је било.

Србија чека дуел САД и Француза, пошто ће са пораженим играти у разигравању.

– Играћемо исто као до сада, ми смо професионалци. Ово радимо јер волимо. Ја волим да играм за Србију и играћу као и до сада – казао је Богдановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести