НА ПУТУ КА РИМУ и полуфиналу Европског првенства одбојкашима СРБИЈЕ ИСПРЕЧИЛА СЕ ПОЉСКА

Одбојкаши Србије нису успели да се пласирају у полуфинале Европског првенства у Италији, Северној Македонији, Бугарској и Израелу, пошто су у Барију у четвртфиналу поражени од Пољске, коју са клупе води наш бивши селектор Никола Грбић, са 3:1, али су скупо "продали кожу".
1
Фото: CEV

Мало је недостајало па да изабраници Игора Колаковића путују у Рим, где ће се одиграти борба за одличја на првенству Старог континента. У полуфиналу, које је на програму данас, играће Пољска и Словенија, односно Италија и Француска. Финале се игра у суботу. Србија је у коначном скору заузела шесто место, јер Холандија која има идентичан учинак као и изабраници Игора Колаковића има бољи поен количник. Србија је остварила 5 победа, 2 пораза, освојила 15 бодова уз сет количник 16:8 и поен количник 563:543 (1,036), док је Холандија са истим учинком (5, 2, 15, 18:9) и поен количником 603:576 (1,046).

Фантастичну одбојку су приказали изабраници Игора Колаковића и Николе Грбића, а у полуфинале је отишла Пољска после више од 2 часа правих одбојкашких мајсторија на обе стране. Играла је Србија храбро, пожртвовано, али и стрпљиво и квалитетно. Повела је са 1:0 и није се предавала. Евидентно је да је меч одлучио трећи сет у коме је Србија имала четири сет лопте, али је Пољска искористила своју девету за вођство од 2:1. Сви одбојкаши Србије заслужују похвале, јер су и у овом мечу су дали свој максимум и достојно представљали земљу која се дичи многобројним одбојкашким медаљама. Није алиби, али Србија је била ослабљена, јер није могла да рачуна на Уроша Ковачевића и Срећка Лисинца.

Селектор  Србије Игор Колаковић истакао је да је то била сјајна борба с обе стране и да се то нарочито видело у првом и трећем сету.

Фото: CEV

– Одиграли смо један сјајан меч, с много грешака, али и с много добрих ствари. Недостајало нам је, можда, и искуства у том трећем сету, имали смо три сервис грешке промашене на сет лоптама, неке зицер ситуације, али сам срећан што су ови момци пружили достојан отпор Пољацима, који су тренутно први на светској ранг–листи и што смо показали да нисмо тако далеко од квалитета потребног да се упустимо у праву борбу са њима – казао је Колаковић.

Следи још важнији испит, а то су квалификације за Олимпијске игре у Јапану од 30. септембра до 2. октобра.

– Утакмица са Пољском је показала да ми нисмо далеко од квалитета екипа с којима ћемо играти у Јапану, ту мислим на САД, Словенију и екипу домаћина. Потребно нам је да се освежимо и да урадимо неке ствари, јер су утакмице против Италије и Пољске на ЕП показале где ми треба да будемо много бољи да би могли да их побеђујемо. У Јапан идемо с овом борбеношћу и оптимизмом и жељом да се у Париз пласирамо са тог турнира – додао је Колаковић.

Средњи блокер Марко Подрашчанин осврнуо се на маратонску борбу у трећем сету, која је и преломила меч.

– Штета за тај трећи сет што га нисмо добили. Имали смо неколико контри, добру игру и енергију, играчи који су ушли с клупе дали су свој допринос, међутим Пољска је још једном показала зашто је једна од две најбоље екипе на свету. Ово је велика школа за нас, знали смо и пред четвртфинале да ће то бити круцијална утакмица с обзиром против каквог смо тима играли. Понављам штета, мислим да смо имали отворен пут за Рим. Пораз боли, јер смо знали да нас победа води у борбу за медаље и да бисмо вероватно кући однели још једно одличје. Али, радује ме игра, јер смо из утакмице у утакмицу играли све боље, а дуел са Пољском била је наша најбоља утакмица овог лета и стварно су нас нијансе делиле од полуфинала. Ово је била школа и за младе играче, којима требају овакви мечеви, да играју за репрезентацију, да играју против играча и тренера светске класе. Надам се да ћемо још мало подићи форму за најважнији део који нас очекује, а то је квалификациони турнир за Олимпијске игре у Јапану – истакао је Подршачанин.

Г. Маленовић

Никола Грбић: Било је узбудљиво гледаоцима, мени није

Селектор одбојкаша Пољске Никола Грбић рекао је да је против Србије био очекивано тежак меч.

- Десило се оно што сам претпоставио. Знао сам да ће бити веома тешка утакмица. Штета за први сет, имали смо неке шансе, направили смо беспотребне грешке. Ушли смо у меч стегнути, што је сасвим негде и логично. Али срећа па смо почели да се враћамо на наш ниво. Пре свега смо успели да лимитирамо број грешака. Било је напето, тешко, срећа да смо у четвртом сету успели да се одвојимо и не улазимо у трилер завршницу. Србија игра ове утакмице јако добро. Поготово ако није у улози фаворита. Очекивао сам такву утакмицу. Срећа па се завршила добро за нас - рекао је Грбић.

Фото: CEV

Србија је добила почетни сет, Пољаци су узвратили у другом, а трећи сет био је кључан - донео је маратонску борбу и на крају је завршен у корист Грбићеве екипе.

- Па ја сам у једном моменту, после 30. поена, рекао мојим асистентима да ли је могуће да ударају сервис из све снаге и да не греше у последња два круга. Стварно су показали фантастичан квалитет. Мислим да је било узбудљиво гледаоцима, мени апсолутно није. Али надам се да ће нам једна оваква утакмица помоћи за наредну да будемо компактнији, сигурнији, мирнији - створили смо нека антитела на овом мечу - поручио је Грбић и додао да овакве утакмице могу много да помогну младим играчима Србије.

- Кроз оваква искуства они напредују највише. Мислим да победа од 3:0 против некога ко је ту као и ви чини мање него једна оваква јака, па и изгубљена, јер ти она покаже где ниси добар и онда из тог пораза научиш на чему би требало да радиш. Не кажем да би требало губити стално, па ћеш стећи искуство, али једно овакво искуство да играш против једне од најбољих екипа на свету и да будеш егал готово до задњег момента значи много и верујем да ће им овакво искуство помоћи на квалификационом турниру у Јапану.

Резултати четвртфинала

Пољска – Србија 3:1

Италија – Холандија 3:2

Словенија – Украјина 3:1

Француска – Румунија 3:0

Полуфинале

Сутра

Пољска – Словенија (18)

Италија – Француска (21)

Субота

Финале (21)

Меч за 3. место (18)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести