Душан Борковић није имао среће на Хунгарорингу

Српски аутомобилиста Душан Борковић у шестом викенду, на 11. и 12. трци, ТЦР Светског шампионата није успео да повећа бодовни салдо, упркос великој жељи и надљудским напорима да до тога дође.
borkovic
Фото: Душан Борковић тим

Возач Алфа Ромео Ђулијете ТЦР с бројем 62 НИС Петрол тима уз подршку грузијског тима “GE Force” и италијанског “Romeo Ferraris”, у суботњим квалификацијама осетио је на својој кожи сурова правила овог шампионата. Упркос тријумфу на прошлој трци на Салцбургрингу, Борковић је стављен у подређен положај са додатних 20 килограма баласта на ауитомобилу, а обе Алфе су возиле са смањеном снагом мотора, који је и иначе слабији у односу на остале произвођаче у шампионату.

Тај хендикеп био је видљив не само у суботу на квалификацијама већ и на недељним тркама. Душан је стартовао са 16. позиције у првој трци и заједно са актуелним прваком света Коминијем (такође додатно оптерећеним са 30 килограма) кренуо у лов на бољи пласман.

Нажалост, управо је Комини ударио Борковића у трећем кругу после чега је наш ас морао у бокс. Механичари су учинили све не би ли оспособили Борковићев аутомоибил, па је у завршници трке Панчевац успео да се врати на стазу и провери у ком је стању Алфа.

Другу трку обележио је велики инцидент у коме је учествовало неколико аутомобила, а Борковић је само захјваљујући муњевитим рефлексима успео да остане нетакнут. Ипак, то га је коштало неколико позиција, које је успео да избори на старту пре инцидента.

Фото: Душан Борковић тим

Борковић је после изласка сигурносног аутомобила уочио да има проблема са управљањем и прекомерним заношењем Алфе, да би у другој половини трке, упркос напретку на 15. позицију, морао у бокс пошто му је по пети пут ове сезоне пукла летва волана.

"Не знам шта бих могао да кажем после оваквог викенда. Знам шта се дешава, али не смем све да кажем осим да је јако тешко да се такмичиш кад изгубиш мотивацију због разних неправди које нису до вас. Смањили су снагу на Алфи, а видели смо шта су све радили остали произвођачи. Да са првог места у Аустрији паднем овде на 18, а да неко за ког нисмо чули овде буде у прва три, то је заиста тужно. Надам се да ћемо се и ја и тим дићи на следећој трци јер како се сада ради у шампионату, не води нигде. Хвала свима који ме прате, не желим да изгледа да тражим изговоре, можете видети и по изјавама осталих возача по медијима, сви смо у шоку како се лоше одређује баланс перформанси тренутно. Пре сезоне сам знао да ће макар један подијум бити велики успех, а ја већ имам две победе. Надам се да нас неће више овако третирати и да ће ме пустити да покажем колико могу. Желим да се захвалим свом тиму, спонзорима и свим навијачима који су уз мене", рекао је Борковић после трке.

Душан Борковић после шест ТЦР викенда има 82 бода и заузима шесто место у генералном пласману. Наредни викенд биће одржан 8. и 9. јула у немачком Ошерслебену.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести