ЕП у Новом Саду: Каратисти Србије освојили бронзу

Мушка карате селекција Србије освојила је бронзану медаљу на шампионату Европе у Новом Саду, пошто је у мечу за треће место у екипној конкуренцији савладала Азербејџан 3:0.
Karate tim Srbije 05
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Ово је друга медаља за Србију на шампионату, након што је јуче Стефан Јоксић освојио сребро у категорији до 67 килограма.

Наш мушки тим је на 53. Европском шампионату у асоцијацији Светрске карате федерације, које је уз учешће 51 репрезентације завршено у Новом Саду, у борби за бронзано одличје у бриљантној партији победио Азербејџан 3:0 и подигао "Спенс" на ноге. Знало је нешто више од 2.000 људи да поздрави борце Србије у походу ка медаљи која је на леп начин заокружила учешће наших каратиста на најквалитетнијој смотри Старог континента.

Серију је отворио Слободан Битевић победом над Асиманом 4:3 у изузетно узбудљивом мечу у којем је ривал нашег шампиона имао предност 3:1 до девет секунди пре краја. Тада је, на крилима публике, Битевић кренуо у напад за одлуку, "самлео" супарника и укњижио три поена уз овације публике.

„Имао сам додатни мотив, велику жељу и успео у самом финишу да преокренем. Наш тим показао је истрајност, карактер и борбеност управо за медаљу“, рекао је после тријумфа Битевић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)


Стојадинов: Заслужено одличје

Директор наше реперзентације Предраг Стојадинов, некада један од наших најбољих каратиста, зна колико је важна екипна медаља за Србију и сматра да је заслужена.

„Остварена је велика победа за Србију“, причао је спортски директор нашег националног тима Предраг Стојадинов.

„Селектор Горан Шћепановић и ја смо се договорили да Јоксић буде међу пет, јер је дан раније у борби за злато изгубио неразумним судијским одлукама. Сада је победио светског вишеструког шампиона. Одлично су се борила сва тројица и заслужују све честитке.“


Феноменални Никола Јовановић је у другој рунди од старта доминирао татамијем у дуелу с Тургутом. Тактиком стрпљења, чистих поена сигурног наступа, стекао предност 2:0, ривал је смањио на 2:1, а затим је с још две сјајне акције наш репрезентативац потврдио тријумф - 4:1.

У мечу за одлуку, Стефан Јоксић, којем је дан раније прегласавањем судија измакло злато у борби с Турчином Бураком (2:2), надокнадио је је све у одмеравању с Рафаелом Агајевим и потврдио класу. Он је у перфектном наступу начинио подвиг и победио звезду каратеа Агајева (2:1), који је неприкосновен од 2003. године са 11 европских и пет светских титула, те донео Србији бронзу.

„Ова победа  дошла је као лек на рану из финала. Заслужили смо медаљу јер смо сјајан тим. Капитен Битевић нас је победом повео, цела екипа се подигла и дала све да пред нашом публиком освојимо одличје за Србију. Победили смо у три меча, што нико није очекивао, када се зна квалитет Азербејyана. Пресрећни смо, наравно, као и цела наша репрезентација“, истакао је Јоксић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести