МАКС ФЕРШТАПЕН доминирао на ВЕЛИКОЈ НАГРАДИ КАТАРА у Формули један

Дан пошто је освојио трећу узастопну титулу у Формули један током спринт трке Макс Ферштапен је доминантно славио на Великој награди Катара и забележио 14. победу у сезони и 49. у каријери.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Ariel Schalit)

Ферштапену је најближи био победник суботњег спринта Оскар Пјастри у Мекларену, док је трећи био Ландо Норис у другом Мекларену. Поред апсолутне доминације новог-старог шампиона у катарској пустињи, другу трку у историји на стази „Лосаил“ обележио је инцидент на самом старту, између возача Мерцедеса. Луис Хамилтон је кренуо у напад на Џорџа Расела и Ферштапена, да би га тимски колега избацио из трке. Расел је на крају заузео одлично четвто место. Пето место заузео је Шарл Леклер у Ферарију, испред Алонса, возача Алпина Естебана Окона и Валтерија Ботаса из Алфа Ромеа. Освајаче бодова комплетирали су Серхио Перез у другом болиду Ред Була, иако је морао да одради две казне, и други возач Алфа Ромеа Гуању Џоу, који је профитирао од казне за Пјера Гаслија из Алпина.

Велика награда Катара имала је драматичан увод, с обзиром на то да су ивичњаци у кривинама 12 и 13 довели до озбиљне деградације пнеуматика. Због тога је свим возачима наложено да сваки стинт сме да им траје највише 18 кругова или им прети дисквалификација, што су сви испоштовали. Још пре старта виђено је једно одустајање, пошто је возач Ферарија Карлос Сајнц морао да се повуче због квара на систему за доливање горива. Када је дошло време за акцију, Ферштапен је повео испред двојца Мерцедеса, Хамилтон је одустао, док је Расел пао на последњу позицију, на стазу је изашло безбедносно возило, а шампиона су пратили Пјастри и Фернандо Алонсо у Астон Мартину. После три круга трка је настављена, а Ферштапен је возио своју трку, а вођство је испустио само приликом првог одласка у бокс, и то мање од једног круга – на првој позицији тада се нашао возач Вилијамса Алекс Албон.

Овогодишњи шампионат Формуле један наставља се Великом наградом Сједињених Држава у Остину 22. октобра.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести