МАКС ФЕРШТАПЕН ПОБЕДОМ У АБУ ДАБИЈУ ОВЕРИО ТИТУЛУ

Макс Ферштапен, возач Ред була, завршио је овогодишњу сезону Формуле један доминантно. Троструки светски првак је победио и на Великој награди Абу Дабија и забележио 19. победу у сезони и тако поправио рекорд који држи о броју тријумфа у једној сезони. Холанђанин је тако обезбедио и 54. победу у каријери и сада заузима треће место на вечној листи, а испред њега су још само Михаел Шумахер са 91 и Луис Хамилтон са 103 победе.
s
Фото: Maks Ferštapen, foto: Tanjug (AP Photo/Kamran Jebreili)

Друго место у Абу Дабију заузео је Шарл Леклер, мада је Серхио Перез други прошао кроз циљ, али је кажњен са додатних пет секунди због инцидента са Ландом Норисом, те је померен на четврто место. Трећи је био Џорџ Расел и тако донео друго место Мерцедесу у конкуренцији конструктора. Леклер је иначе пропустио Переза покушавши да онемогући Расела да дође до бодова и тако Ферари доведе до вицешампионске титуле, али на крају није у том науму успео. Хамилтон је завршио као девети и узео два бода, а Карлос Сајнц није успео да заврши трку, те није донео бодове Ферарију. Мерцедес је дошао до другог места у шампионату конструктора – укупно има 409, три више од Ферарија. Ред бул је од 22 трке победио на 21, 19. пута је то учинио Ферштапен, а два пута Перез, који је заузео друго место у конкуренцији возача, док је само Карлос Сајнц тријумфом у Сингапуру успео ове године да буде испред аустријског тима. Треће место у конкуренцији возача заузео је Луис Хамилтон.

Чеврто место је у Абу Дабију на крају припало Перезу, а пето и шесто тандему Мекларена Ланду Норису и Оскару Пјастрију. Трку је на седмом месту завршио ас Астон Мартина Фернандо Алонсо, а поене су освојили још Јуки Цунода у АлфаТаурију, Луис Хамилтон у Мерцедесу и Ленс Строл у Астон Мартину.

Шарл Леклер је одлично стартовао и притискао Ферштапена, али је Холанђанин успео да створи предност већу од једне секунде после само неколико кругова. До краја трке Ферштапен је лидерску позицију препустио само код одласка у бокс. Да Мекларенови механичар нису направили грешку код промене гума Ланду Норису у 15. кругу питање је да ли би подијум изгледао овако, јер је Расел још у боксу успео да га обиђе пошто су његови механичари били бржи.

Перез је у финишу, после промене гума, успео да дође са шесте на другу позицију, али је због изазивања удеса у дуелу са Норисом претходно кажњен и није се попео на подијум упркос чињеници да је други прешао линију циља. Било је још неколико инцидената, међу којима је и онај између Хамилтона и Цуноде у 16. кругу, када је Британац закачио задњи крај Јапанчевог болида. Хамилтон је имао дуел и са Алонсом у 39. кругу и пожалио се да је Шпанац кочио на месту где се то не очекује.

Наредна сезона почиње 2. марта трком у Бахреину, а требало би да се возе 24 трке.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести