Милутин Стефановић и Миленко Себић  - од специјалиста у Рију до унивезалаца у Токију

У такмичењима мушкараца пушком на ОИ у Токију, Србију ће представљати искусан тандем - Миленко Себић и Милутин Стефановић.
StefanoviciSebic2
Фото: Милутин Стефановић и Миленко Себић, фото ССС

Обојици ће предстојеће 32.олимпијске игре бити друге у каријери. Олимпијско „ватрено крштење“ имали су у Рио де Жанеиру 2016. У последњих пет година, доста тога се променило код обојице стрелаца. Од такмичара којима је једна врста оружја била специјалност, постали су „универзалци“.

Милутин Стефановић, је на ОИ дебитовао освајањем високог 12. места ваздушном пушком у Рио де Жанеиру. Није био далеко од финала. У Рију се такмичио само у једној дисциплини, а у Токију ће три пута изаћи на ватрену линију, јер сем ваздушном, гађаће и малокалбарском пушком из тростава, као и у миксу ваздушном пушком са Андреом Арсовић.

-Искуство из Рија је моја велика предност пред Токио. Упознао сам све специфичности Олимпијских игара, предности и мане које носи то такмичење. Оно што сам закључио је да су Игре само једно такмичење у низу са феноменалном организацијом и да није никакав баук. Једноставно, потребно је себе технички и ментално припремити на једно класично такмичење и да ће то дати добар резултат. Не треба правити велику помпу од Олимпијских игара, без обзира на све специфичности које оне носе – смирен је пред почетак највећег могућег такмичења Стефановић.

Фото: Милутин Стефановић, фото: ССС

Међутим, успеси на Олимпијским играма се памте много дуже него они остварени на другим такмичењима.

-Сматрам да све што Олимпијске игре носе са собом долази тек после остварења неког доброг резултата. Све до тада, спортиста треба да буде присебан, чврсто на земљи и да се концентрише на оно што треба да ради, а то је у мом случају техника гађања.

Милутин Стефановић је дуго био специјалиста за ваздушну пушку, али квоту за Олимпијске игре изборио је гађајући малокалибарском пушком, на Светском купу у Минхену 2019.

-У овом тренутку обе дисциплине гађам пођеднако добро. Задовољан сам формом. Драго ми је што сам, после пар година, успео да „пробијем“ мали калибар и да и овим оружјем дођем до добрих резултата и форме. Уз више дисциплина у којима ћу наступати на овим Играма имаћу више шансе да дођем до финала и потенцијалног одличја-закључио је Стефановић.

Миленко Себић је у Рију гађао у три дисциплине, ваздушном, малокалибарском пушком из тростава и МК пушком из лежећег става (у међувремену ова дисциплина је избачена из олимијског програма). За разлику од Стефановића, Себић је дуго био специјалиста за МК пушку, па се од њега у Рију највише очекивало управо у гађању малокалибарском пушком, а та очекивања су се испунила. Највише је показао у троставу, заузевши 11. место. Само два круга су га делила од финала.

Фото: Миленко Себић, фото: ССС

Међутим, последњих неколико година Себић, као и Стефановић, напредује и у дисциплини која му није била главна, па ни за њега не може да се каже да је специјалиста за једно оружје. Шта више, олимпијску визу је изборио ваздушном пушком и то на последњем квалификационом такмичењу – Европском првенству у Осијеку у мају, када је освојио пето место. Неколико дана касније стигао је и до пете позиције на Старом континенту и у троставу.

-У тренутку када сам сазнао да ће се после паузе због пандемије, Европска првенства ваздушним и МК оружјем бити одржана заједно и да ћу на истом такмичењу имати две шансе да се борим за Токио, истим темпом сам тренирао и ваздушном и малокалибарском пушком. Цео припремни период сам постизао врло добра остварења на ваздушној пушци. Тако сам и наставио. У Осијеку сам постигао резултат на нивоу оних које сам остваривао на домаћим званичним и припремним такмичењима. Уз неке мале модификације успео сам да направим исти осећај као и у гађању МК пушком што је дало жељени резултат – анализирао је свој пут до Токија Себић.

Пред одлазак у Токио имао је одличну увертиру управо у троставу. На финалу Купа Србије постигао је одличан резултат у квалификацијама,а потом у финалу оборио и властити државни рекорд финала.

Фото: ССС

-Имао сам велику жељу да ове године оборим рекорд. На тренинзима сам постизао резултате боље од рекорда, али никако нисам успео да то пренесем и на такмичења. Најзад, у последњој провери пред Токио сам и у томе успео.

О очекивањима и циљевима пред старт ОИ, Себић каже:

-Генерално гледано, целе сезоне гађам солидно у обе дисциплине. Много сам се борио да одем на Олимпијске игре и на крају успео. Сад ми је циљ да у Токију уживам у гађању у свим дисциплинама, а кад уживам могу да пружим максимум – поручио је Себић.

Себић ће на ОИ, сем у појединачној конкуренцији ваздушном и МК пушком, гађати и у миксу ваздушним оружјем, у пару са Сањом Вукашиновић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести