Почињу Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу: Боје Србије брани четворо такмичара

Зимске олимпијске игре, 23. по реду, биће свечано отворене сутра у 12 часова у Пјонгчангу у Јужној Кореји.
maskota
Фото: Репрезентација Србије са маскотом Игара у Пјонгчангу, фото: ОКС

Такмичења у неким спортовима, као што су биатлон, карлинг и санкање већ су почела. На овим Играма биће одржано 98 такмичења у седам спортова. Пјонгчанг је популарно скијашки и планинарски центар који се налази на око 160 километара источно од главног града Сеула, а на отприлике 80 километара од границе са суседном Северном Корејом.

Боје Србије браниће четворо такмичара: Невена Игњатовић, Марко Вукићевић, Марко Стевовић и Дамир Растић. Уз њих ће бити и тренери Милош Томић, Матиц Јераша и Тихомир Милосављевић, а у Мисији ОКС у олимпијском селу биће још и Шеф мисије, Дамир Штајнер и др. Горан Васић задужен за медицинску бригу о члановима Олимпијског тима Србије.

Први ће од наших такмичара на стазу Марко Вукићевић и Марко Стевовић у недељу, у спусту. За нашу најбољу скијашицу Невену Игњатовић такмичење почиње у понедељак трком у спусту. Она ће наступати и у слалому, велеслалому, спусту, супер Г и алпској комбинацији, где је недавно забалежила и историјски успех освојивши 6. место. Ово су Невени треће Игре после Ванкувера и Сочија.

Марко Вукићевић је 2017. године освојио прво место у генералном пласману Купа Јужне Америке у спусту и супер Г-ију. Ово ће после Сочија 2014, бити његово друго учешће на Играма.

Марко Стевовић је најмлађи члан Олимпијског тима и ово ће за њега бити први наступ на Играма. На Универзијади у Казахстану 2017. године Марко је заузео 7. место у велесалому, био је и учесник зимског ЕЈОФ-а 2013. године када је заузео 18. место у слалому, и до сада је два пута наступио на светском првенству. У јуниорској конкуренцији 2014. године и у сениорској 2017. године. Марко Вукићевић и Марко Стевовић ће наступити у алпској комбинацији (велеслалому, слалому, супер Г и спусту).

Дамир Растић ће се такође први пут такмичити на Олимпијским борилиштима. Он ће наступити у дисциплинама скијашког трчања: спринт класик и 15км, а његова прва трка је на програму у уторак, 13. фебруара 2018.

„Даћемо све од себе да достојно представљамо Србију и позивамо грађане да нам пруже подршку", поручили су српски олимпијци пред пут у Јужну Кореју.

Свакако највећу пажњу изазваће такмичење у алпским дисциплинама, скијашким скоковима, хокеју на леду, те уметничком клизању. На овим Играма руски спортисти неће моћи да наступају под својом заставом. У Пјонгчангу ће се такмичити 168 "спортиста који долазе из Русије" под олимпијском заставом. На церемонији отварања  руски такмичари ће изаћи под олимпијском заставом у црвено-сивим тренеркама. Ако освоје медаље стајаће под олимпијском заставом и изводиће се олимпијска химна.

Око 9000 спортиста из 93 земље света који ће наступати на ЗОИ биће смештени у два олимпијска села. За љубитеље зимских спортова преноси Игара биће на РТС -у и Евроспорту.

Ово ће бити прве Игре у Азији у последњих 20 година, а организатори их означавају као "највеће и најутицајније" и истичу да буyет који укључује инфраструктуру и остале активности окирно износи 12,6 милијарди долара. Такмичења ће бити подељена у две групе - једна на планинама, а друга на источној јужокорејској обали. Од 12 такмичарких локација шест је новоизграђено, док их је шест већ постојало. Свих 12 центара је максимално 30 минута вожње удаљено од Олимпијског стадиона, који је завршен у септембру. Чак 80 одсто спортиста до својих стаза може да стигне за 10 минута. Први пут на Зимским олимпијским играма, у Пјонгчангу ће се одржати више од 100 церемонија доделе медаља - тачније 102, са новим такмичењима као што је биг ер у сноуборду.

Игре ће трајати до 25. фебруара.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести