Удовичић: Кад се спорт врати, бар до септембра без публике

БЕОГРАД: Када се заврши пандемија корона вируса и стекну услови за повратак спортских такмичења сигурно је да ће се утакмице, бар до септембра, играти без публике, каже министар омладине и спорта Вања Удовичић.
Vanja Udovicic/Tanjug
Фото: Tanjug

Удовичић за Танјуг истиче да су људи из министарства и он лично у свакодневном контакту са спортистима и да чине све да им олакшају изолацију и тренинге у кућним условима.

"Слушајући савете експерата, домаћих и СЗО, став је да се до краја године спортска такмичења наставе без присуства публике, околности се мењају из дана у дан, али не можемо са сигурношћу тврдити да ће то бити до краја голдине, али сам сигуран да ће бар до септембра, односно да ће крај сезоне 19/20 бити без публике", истиче Удовичић.

Како наводи, најтеже је што су спортисти, који су навикли на велике физичке активности, на шест сати дневно јако тешког рада, сада сведени на два сата тренинга.

"Посебно је сада важан рад на психичкој припреми. Није лако када знате да су вам такмичења отказана, да сте се спремали четири године за ОИ или квалификације, да је то одложено, плус питања уговора јер се спонзори повлаче. Јако је тешко остати на врхунском нивоу и бити професионалан до самог краја, ту нам је жеља да у сарадњи са њима, са психолозима, нутриционистима. тренерима, кроз искуства других, помогнемо и омогућимо да овај период прође што безболније".

Удовичић каже да је договор са гранским савезима да свако пошаље план игре од 1. јуна, како свака организација види завршетак првенстава и да сви заједно буду спремни за дан након завршетка ове пошасти

"Највећи проблем су нам регулативе међународних организација, свака се опредељује за своју, већ имамо примере различитог поступања и покушавамо да нађемо решење. Добра ствар је да први пут неке ствари можемо да предвидимо или видимо искуства других земаља коеј су раније захваћене пандемијом"

Он је апеловао на спортисте, клубове, организације, да не журе јер је здравље свих нас најбитније, без обзира колико сви једва чекају повратак на атерен.

"Битно је да сачекамо експерете, најбезбеднији тренутак, да не срљамо. Биће времена за све и да се поново на великим такмичењима чује "Боже правде".

Удовичић је додао да систем спорта функционише и да је посебно поносан што ниједна плата није смањена, нити је уручен иједан отказ.

"Исплатили смо 25 одсто укупних средстава, савези могу неометано да раде и испуњавају све обавезе које су дошле у првом кварталу", закључио је Удовичић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести