„Дневник” и „Капабланка 1992” организовали 25. јубиларни турнир деце „Шах у школе”

Јубиларни 25. шаховски турнир деце, који се од 1990. године игра под називом Шах у школе, одржан је у новосадској ОШ „Никола Тесла“, у организацији ШК Дневник и ДШК Капабланка 1992, а уз техничку сарадњу ШС Новог Сада и Новосадског шаховског клуба.
sah ucesnici i gosti na otvaranju tuernira
Фото: Учесници и гости на отварању турнира, фото: Приватна архива

Турнир је окупио 124 учесника у шест конкуренција, а како је имао и свечани карактер, поред пет узрасних категорија основаца, одигран је и занимљив турнир од угледних гостију, великих љубитеља шаха.

На отварању, поред угледних гостију, били су прослављени боксер Тадија Качар,  легендарни џудиста Павле Бајчетић и кошаркашки репрезентативац у баскету 3на3 Стефан Стојачић. Уз њих, ту су били Милорад Капелан, познати шаховски педагог из Вршца, Љубомир Јовановић, члан УО ШС Србије, Председник ШК Дневник Слободан Јаковљевић, као и гости из Београда Горан Бабић, Зоран Миладиновић  и други.

Фото: Шахисти и шахисткиње испунили салу ОШ "Никола Тесла", фото: Приватна архива

Госте је поздравио и рекао неколико речи о турниру оснивач и шаховски педагог Жељко Медар. Евоцирао је успомене на две и по деценије шаховског надметања најмлађих, односно на почетак акције која је уродила плдом, јер је шах коначно уведен у школе.

Фото: Група најмлађих учесника турнира, фото: Приватна архива

Такмичари су стигли из: Вршца, Кикинде, Алексе Шантића, Оџака, Зрењанина, Чуруга, Старих Бановаца, Лознице и Републике Српске. Међу такмичарима је било и много деце из новодсадских основних и шаховских школа.

Фото: Детаљ са такмичења гостију турнира, фото: Приватна архива

У млађој групи девојчица (други - четврти разред) победила је Теодора Јауковић (ДШК Капабланка и првотимка сениорског састава ШК Дневнилк). Друго и треће место су поделиле Дарија Попов и Калина Оро. Учествовало је 15 такмичарки.

Фото: Млађе девојчице на турниру, фото: Приватна архива

Међу девојчицама од петог до осмог разреда, од седам учесница, најуспешнија је била Новосађанка Ивана Грујић која је освојила свих шест победа. Друга је била Марија Станковић (Стари Бановци), а трећа Хана Ферко (чланица Капабланке, Гложан).

Фото: Старије девојчице, фото: Приватна архива

Андреј Љепић, Новосађанин, је био убедљив у групи млађих дечака (други -  четврти разред) са шест и по поена из седам партија. Друго и треће место су поделили Огњен Ћузовић из Новог Сада и Марко Веселиновић из Лознице. Ова група је била и најбројнија са 36 учесника.

Фото: Старији дечаци су имали узбудљиво такмичење, фото: Приватна архива


Табеле

Девојчице - II -IV разред: Теодора Јауковић 6, Дарија Попов, Калина Оро по 5, Лана Вулин и Милица стевановић по 4,5, Емилија Вугдалић, Лена Милин и Дуња Павлик по 4 поена, итд.

Девојчице - V-VIII разред: Ивана Грујић 6, Марија Станковић 5, Хана Ферко и Јана Ранковић без поена.4, Ања Тепић 3, Ања Попов 2, Катарина Гашпар 1.

Дечаци – II – IV разред: Андреј Љепић 6,5, Огњен Ћузовић, Марко Веселиновић 5,5, Никола Лесковац, Стефан Владислав и Александар Грујић 5, Алекса Владисав, Алекса Величковић, Андрија Борозан, Никола Литричин и Војин Стаменковић 4,5, поена, итд.

Дечаци – V-VIII: Бранислав Паркајић, Лав Пајчин и Марко Николић по 6, Никола Марковић 5, Дарио Магловски, Мирко Букинац, Алекса Тепић и Лазар Миланко по 4,5 поена, итд.

Ђаци прваци и предшколци: Константин Мандраш и Лука Гилица по 6,5, Војин Станић 5, Младен Шћекић, Балша Ивановић и Стефан Бабић по 4,5, Васко Радаковић, Доминик Тот, Војин Бабић и Филип Ћирковићпо 4 поена, итд.


Изузетно квалитетна била је група дечака од петог до осмог разреда у којој су заједнички славили Бранислав Паркајић (Зрењанин), Лав Пајчин (Нови Сад) и Марко Николић (Република Српска). Сва тројица су имала по шест поена, а по додатним критеријумима пехар је припао талентованом Зрењанинцу Паркајићу. Такмичило се 28 дечака.

Фото: Павле Бајчетић и Стефан Стојачић су одмерили снаге са најмлађима, фото: Приватна архива

Најзанимљивије је свакако било у групи ђака првака и предшколаца. Једино су у овој конкуренцији учествовали заједно дечаци и девојчице. Заједнички су тријумфовали најперспективнији и најмлађи припадници школе Капабланка 1992 Константин Мандраш и Лука Гилица. Они су све противнике победили а занимљив је био њихов међусобни реми. Наиме, у тотално изгубљеној позицији, нешто старији Лука, понудио је реми. Његов велики другар из клуба је прихватио неприхватљиву понуду и практично частио ривала. На његову срећу, по додатним критеријумима, а и по правди, Констатнтину је припао победнички пехар. Трећи је био Војин Станић (Оџаци). У овој групи су најуспешније девојчице биле Варвара Емануилова и Хелена Радановић (обе из Новог Сада).

Фото: Миодраг Станковић, Теодора Јауковић и Жељко Медар, фото: Приватна архива


И Красоје Нотарош слављеник

Фото: Красоје Нотарош, фото: Приватна архива

Посебну пажњу, када је реч о Турниру деце „Шах у школе”, заслужује Красоје Нотарош, шаховски радник, тренер, судија, организатор – вечито свима при руци када је у питању новосадски шах. Заједно с организаторима прославио је јубилеј, јер је као судија присутан од првог турнира. На јубилеју је требало да буде само гост, али је, по навици, одсудио турнир гостију. Знањем, објективношћу и смиреношћу је у стању да реши сваки проблем и допринесе квалитету суђења.


Фото: Милорад Капелан, фото: Приватна архива

На свим досадашњим турнирима било је много гостију, али сада су се први пут огледали и за шаховском таблом, на посебном турниру. Организатори су били изненађени да су се сви позвани гости одазвали и турниром увеличали јубилеј. Њих 14 су одиграли девет кола по Швајцарском систему. Турнир је био ревијалног карактера и прошао у веома пријатељској и другарској атмосфери. Учесници су били: песник Горан Бабић, архитекта Милан Михајловић, привредник Милета Цицовић, бивши директор трезора НБС Зоран Миладиновиућ (сви из Београда), Милорад Лазић, директор НШК-а, Дарко Парежанин, познати шахиста и бриџиста, женски мајстор ФИДЕ Данијела Грујић, шаховски публициста Славко Станојевић, Сенад Зекир, Љубомир Јовановић, као и већ горе поменути спортисти и заљубљеници у шах Тадија Качар, Павле Бајчетић и Стефан Стојачић (својевремено трећи у Европи у убрзаном шаху до десет година). А да се зна ко је најстарији, победнички пехар је припао Милораду Капелану, који је својевремено као директор школе увео у наставу шах као огледни предмет.

Фото: Константин Мандраш, фото: Приватна архива

Поред Миодрага Станковића, главног судије, правду су још делили: Јела Јевтић, Марија Стојановић Медар, Светлана Стојадинов, Алмир Гагић и Красоје Нотарош. Клубови организатори захваљују се директору ОШ „Никола Тесла“ Игору Милићевићу, који је био на турниру, чија је школа била одличан домаћин. Такође, упућују велику захвалност Управи за спорт и омладину Новог Сад која препознаје значај оваквих манифестација, као и традиционалном донатору ББ Минакви.

С. Јаковљевић

Фото: Лука Гилица, фото: Приватна архива
Фото: Хана Ферко, фото: Приватна архива

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести