У Бановцима одигран Куп Светозара Глигорића

У прелепом амбијенту хотела „Новела Уно” у Новим Бановцима одиграно је финале Купа Србије за мушкарце, које се већ четири године игра под називом -Куп Светозара Глигорића.
jugovic sah
Фото: Dnevnik.rs

Учествовало је 18 екипа, чиме је достигнут рекорд од када се Куп Србије игра као финално национално такмичење. Испоставило се да је формат такмичења од 5 кола у четири дана потпуно одговарајући за клубове, што је потврђено овако великим одзивом такмичара, за разлику од претходне године када уопште није одржано.

Учеснике је поздравио директор такмичења Миодраг Станковић, а потпредседник Скупштине општине Стара Пазова Живојин Гаврић је рекао:      

„Поносан сам што је чак пет клубова из наше општине изборило право наступа на финалу Купа Србије, а такође и што су сви они узели учешће.“

После пет врло узбудљивих кола, шахисти Југовића из Каћа уверљиво и заслужено освојили су трофеј. Екипа, предвођена репрезентативцем и велемајстором Милошем Перуновићем, у прва четири кола убедљиво је и без изгубљене партије савладала све своје противнике. До овог великог успеха екипу су, поред Перуновића, довели и велемајстори Душан Поповић, Никола Несторовић, Миодраг Р. Савић и Борко Лајтхајм. Сви они су били на висини задатка и освојили готово 100 одсто могућих поена, те тиме у потпуности оправдали улогу главног фаворита. Значајна бодовна предност у односу на најближе конкуренте омогућила им је да у последњем колу прихвате мирољубиву понуду београдске Црвене звезде. Тако су Каћани нерешеним исходом обезбедили трофеј, али Београђанима то, ипак, није било довољно да се домогну медаље.  Југовићу је ово друга титула екипног шампиона Србије (прва је освојена у Бањи Ковиљачи 2013. године), што га са две вицешампионске титуле (2014. и 2015. године) чини најуспешнијим српским клубом од када се игра Куп Светозара Глигорића.

Друго место припало је екипи домаћина Омладинцу из Нових Бановаца, коју је предводио велемајстор Синиша Дражић. Висок пласман повратници у Прву лигу обезбедили су победом у последњем колу против Борца из Чачка у узбудљивом мечу пуном преокрета. За овај успех, поред Дражића, заслужни су и интермајстори Владимир Класан, Петар Бенковић и Јован Радловачки, као и ФИДЕ мајстор Срђан Рогач. Овај успех Омладинац је придодао недавно освојеном Купу Војводине и тиме најавио да ће у Првој лиги Србије бити озбиљан кандидат за висок пласман. 

Листу носилаца медаља закључује Ваљевски шах клуб 2005, који је у последњем колу остварио минималну победу над шаховским клубом слепих и слабовидих Напредак, коју је предводио актуелни омладински шампион Србије Павле Димић. Подвиг у овом мечу остварио је млади Дамјан Јандрић победом против бившег државног првака Дејана Антића, који је у прва четири кола остварио максималан учинак. Истини за вољу, треба рећи да би Ваљевци имали шансу и за виши пласман да је у екипи наступио најављени велемајстор Мирослав Марковић.

Наградни фонд је износио 200.000 динара, од чега је победничкој екипи припало 100.000 динара. Поред пехара и медаља у трајно власништво, победничка екипа Југовића добила је и прелазни Трофеј Светозар Глигорић. Пехаре и медаље најбољима је уручио в.д. председника Шаховског савеза Србије Ратко Пижурица. Домаћини из хотела „Новела Уно“ заслужују све похвале за гостопримство пружено учесницима такмичења и свим љубитељима шаха из околних места који су долазили и са занимањем пратили узбудљива шаховска дешавања.

Када се сумирају утисци, Војвођани треба да буду посебно задовољни освајањем прва два места на Купу Србије у овако јакој конкуренцији, као и чињеницом да је од 18 екипа које су учествовале чак 11 било са територије Војводине.

Припремила: Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести