ВСС: Ново поверење Јеленићу и Влаисављевићу

БЕОГРАД: На данашњој изборној седници Скупштине ВС Србије Виктор Јеленић је поново изабран за председника савеза. За други четворогодишњи мандат Јеленић је, као једини кандидат, добио 28 гласова уз два уздржана и против.
Vaterpolisti Srbije na treningu/VSS
Фото: Ватерполо савез Србије/Ватерполисти Србије на тренингу

- За протеклу годину чу рећи да смо олимпијски шампиони, европски и светски прваци у млађим категоријама. Осврнуо бих се и на протекле четири године колико сам на челу савеза. Када сам ступао на дужност рекао сам да нам је циљ одбрана олимпијског злата, успели смо. Затекао сам 73.000 динара на рачуну и 1,3 милиона евра дуга. Уз помоћ председника Вучића и Владе Србије сви дугови су браћено већ неколико месеци по мом доласку на место председника. Успели смо да клубови добију помоћ од државе, имамо јаку лигу, три клуба у лиги шампиона. Млађе категорије су имале све услове за рад. Потписали смо и највећи спонзорски уговор у историји нашег ватерпола, поставили смо балон на Дорћолу за бесплатно коришћење од стране репрезентативних селекција. Надам се да сам испунио ваша очекивања – после речи Виктора Јеленића одјекнуо је аплауз.

После усвајања Извештаја о раду, Извештаја Надзорног одбора (приход у 2021, 3,7 милиона динара) и завршног рачуна генерални секретар Немања Маријан  је говорио о обавезама у текућој години.

- Сениори имају низ такмичења, Светско и Европско првенство, Европски део Свцетске лиге и могуће је завршни турнир Светске лиге. Млађе категорије имају свој програм, Србија ће бити домаћин два светска првенства јуниора и јуниорки.

Потом је јеленић добио подршку за још један четворогодишњи мандат и у обраћању члановима Скупштине (34 од 44), истакао је:

- С резултатске стране циљ је што бољи резултат на Играма у Паризу. До тада имамо по два светска и европска првенства и верујем да ћемо створити тим који ће бити кадар да нападне медаљу на Олимпијским играма. Радимо на изградњи олимпијског базена у Београду, чекамо од 1979. године. Очекујем и боље резултате, већу масовност у женском ватерполу. Млађе категорије су урадиле више од очекиваног, трудићемо се да опет имају све услове за квалитетан рад како би у тим репрезентацијама добили играче за наредни период.

У конкуренцији за избор председник Скупштине били су актуелни челник Саша Влаисављевић и некадашњи трофејни репрезентативац Славко Гак којег је предложило 14 клубова. Међутим Јеленић је упознао присутне да Гак има јавну функцију, место градског секретара за образовање и да Закон о спорту не дозвољава двојност јавних функција. И поред тога Гак је добио реч. У дужем коректном излагању уз честитке Јеленићу на раду и резултатима, захвалности клубовима на подршци. Истакао је да треба да се мења статут, да је функција председника Скупштине маргинализована и да нема резона да председник Управног одбора предлаже челника Скупштине који треба да га контролише. Такође се и осврнуо на кандидатуру Стефана Митровића рекавши да је штета што двоструки олимпијским освајач златне медаље није добио прилику да представи свој програм и да сматра да савез није правом путу Као што се зна савез је у петак обавештен да је Митровић повукао кандидатуру.

Потом се, ипак,  гласало, Влаисављевић је добио 23, а Гак 11 гласова. Да је Гак победио вероватно би морао да се одрекне једне јавне функције.

Усвојен је састав Управног одбора у којем још има места, као и састав Надзорног одбора.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести