Костими ђака из ОШ „Михајло Пупин” запажени на машкарадама

Ђаци ОШ „Михајло Пупин” редовни су учесници традиционалних машкарада које у фебруару организује Музеј Војводине у циљу очувања покладних обичаја. Могу се похвалити тиме да њихове креативне идеје и занимљиви костими сваке године освоје срца публике па се неретко врате и с наградом.
е
Фото: приватна архива

Наставница Жана Симић, која води секцију „Живот кроз векове”, рекла је да ђаци на машкарадама редовно учествују од 2011. године.

– Ласкаву титулу најбоље екипне маске понели смо три године касније, када смо се одлучили за тему „Жена кроз векове”, а појединачно најбољи резултат у категорији најоригиналнијег костима остварила је Анђела Чворо – похвалила се наставница Симић. – Посебно ми је драго учешће на последњој Машкаради, када су ученици представили „Богове и богиње с Олимпа”. Свакако да смо заслужили да освојимо прво место јер су деца дала све од себе да заиста дочарају одећу и изглед грчких богова. Били су маштовити, костиме су смишљали данима. Вешто су се умотали у беле тоге, а дечаци су се потрудили да направе аутентичне дуге седе браде, што им је на крају донело признање.

Како каже наша саговорница, да би заинтересовала ученике за историју, коју често описују као „сувопарну”, мора се довијати на разне начине. Организује квизове знања у чијем сачињавању учествују деца, забавне радионице, али и интервјуе с гладијаторима и новинске извештаје из старог Рима.

Њен труд ученици награђују знањем, али и признањима с такмичења. Ученица Теодора Килић је 2016. године добила Видовданску награду, а освојила је треће место на Републичком такмичењу из историје. По речима наставнице Симић, сваке године неко од ђака успе да се пласира на републичко такмичење из тог предмета, што потврђује да су њени методи рада уродили плодом.      

С. К-ч

 

Пројекат „Приградска насеља Новог Сада” је суфинансиран од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести