АНАЛИЗЕ ОХРАБРУЈУ Вода у Дунаву за сада безбедна за купање

– Од 10. јуна почела је контрола Дунава на различитим купалиштима и за сада вода не представља опасност по здравље грађана – рекла је специјалиста хигијене проф. др Сања Бијеловић на редовној месечној конференцији за медије Института за јавно здравље Војводине.
strand kupaliste, Dnevnik/V. Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

– Сваког дана се редовно, на једном месту контролише вода на градској плажи Штранд и резултати се могу пратити преко огласне табле купалишта. Осим тога, једном недељно се вода Дунава контролише код Футога на плажи, затим Бегечке јаме, као и Официрске плаже и она задовољава прописане захтеве квалитета за И до ИИИ класу површинске воде.

Иако је вода за купање тренутно безбедна, из те установе апелују на грађане да испоштују основни хигијенски ред после повратка с купалишта.

– Након купања у Дунаву обавезно је туширање здравствено исправном водом за пиће која је доступна на Штранду – казала је др Бијеловић. – Уколико се купате на другим местима где нема организованих тушева и купатила, одмах по доласку кући обавезно је прво туширање, скидање са себе комплетне одеће и истресање песка и свих других честица које покупите са собом јер у њима могу бити присутни различити узрочници болести.

Сваког дана се редовно, на једном месту контролише вода на градској плажи Штранд и резултати се могу пратити преко огласне табле купалишта (Сања Бијеловић)

Што се тиче здравствене исправност воде за пиће из новосадског водовода, по њеним речима, у више од 98 одсто узорака вода је безбедна и не постоји опасност по здравље, стога се може слободно користити. Талог смеђе боје или појава црних пахуља у води не представља опасност и препорука је да се вода из чесме пусти да мало отече под благим млазом.

– Вода из јавног бунара „Снежна Марија” је неисправна и не препоручује се за употребу, док остали јавни бунари имају у себи неке физичко-хемијске елементе који могу бити узрок неисправности, али за сада не представљају опасност по здравље људи – казала је наша саговоница. – Све додатне информације су доступне на нашем сајту, те ко намерава да борави у природи, има могућност да провери каква је вода у одређеном бунару и да се одговарајуће припреми за свој боравак на отвореном.

По речима спрецијалисткиње епидемиологије у Институту за јавно здравље Војводине прим. др Светлане Илић, од 14. јуна до 16. јула у Војводини је регистрован приближно исти број случајева заразних  болести као и у претходном извештајном периоду. У односу на исти период лане, тај број је десет одсто мањи.


Брзи тестови за хепатитис Б и Ц

Како је рекла спрецијалисткиња епидемиологије прим. др Светлана Илић, 28. јул је Светски дан борбе против хепатитиса, те је подсетила суграђане на то да се на Институту за јавно здравље Војводине током целе године континуирано спроводе анализе и провере.

– У недељи пред обележавање Светског дана борбе против хепатитиса интензивираћемо акцију провере – казала је наша саговорница, и додала да ће се заинтересованим грађанима радити „брзи тестови”.


– Респираторне заразне болести су најчешћа обољења, а када су у питању заразне болести против којих се спроводи системска имунизација, у протеклом периоду је осам суграђана оболело од великог кашља – казала је Светлана Илић. – Туберкулоза у Војводини има опадајући тренд и у протеклих месец дана оболело је 19 особа. Пријављено је 20 одсто више оболелих од цревних заразних болести него лане па је тако од салмонеле оболела 51 особа, а од кампилобактера 42.

Како је рекла, што се тиче полно преносивих болести, традиционално је водећа полна инфекција генитална хламидијаза и у последњих месец дана болест је утврђена код 21 особе. Од парентералних хепатитиса Б и Ц у посматраном периоду је пријављено седам особа, док су од сифилиса оболеле две. Вирус ХИВ-а дијагностикован је код 16 особа, а обољевање од АИДС-а код њих шест.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести