Фотографије нетакнуте природе Србије у КЦ „СВИЛАРА”

У Кулутној станици „Свилара”, Ђорђа Рајковића 6б, до сутра се може погледати изложба фотографија по називом „Природа у позитиву”.
Fotografije netaknute prirode Srbije u KC „SVILARA” Foto: Fejsbuk stranica EU info-pointa Novi Sad
Фото: Фотографије нетакнуте природе Србије у КЦ „СВИЛАРА” Фото: Фејсбук страница ЕУ инфо-поинта Нови Сад

Поставку чине радови пристигли на конкурс који је организовала Делегација Европске уније у Србији заједно с магазином „Национална географија” на српском језику. У оквиру тог конкурса радови су били подељени у две групе – фотографије направљене фото-апаратом и телефоном.

Добитник прве награде фотограф Геза Фаркаш на отварању изложбе је рекао да је природа, сама по себи, наставак градске буке и да је за фотографа врло важан тренутак дивљине у њој.

– Потребно ми је да у природи боравим пола сата – сат да бих је доживео и постао део ње, али и да бих у њој пронашао оно што желим да фотографишем – рекао је Фаркаш. – Ту можете пронаћи толико нестандардних момената, као што су борба орлова или излегање лептира из чауре. То је за мене неки вид психотерапије и одмора.

Он додаје да му то није прва награда и да је аутор неколико књига у којима је, између осталог, био и фото-уредник, и да иза себе има десетак самосталних изложби фотографија. Фаркаш истиче да је тај конкурс важан јер излази из националних оквира, с обзиром на то да га организује Европска унија.

Фото: Фотографије нетакнуте природе Србије у КЦ „СВИЛАРА” Фото: Фејсбук страница ЕУ инфо-поинта Нови Сад

Другонаграђени фотограф Јан Вало је рекао да је за њега најинспиративнија атмосфера у природи.

– За мене је врло важан садржај фотографије и порука коју она носи, а то је да природа мора остати нетакнута – објаснио је Вало, и нагласио да је веома битно да се фотографије излажу штампане у изложбеним просторима.

Магазин „Национална географија” ове године обележава 13 година од првог издања на српском језику. Фотографи Јан Вало и Геза Фаркаш истичу да им је сарадња с тим магазином једно од највећих достигнућа јер, како кажу, он представља синоним за квалитетну форографију природе.

Циљ конкурса „Природа у позитиву” и изложбе награђених фоографија био је да се публици покажу природне лепоте Србије, али и да се пошаље порука да је важно да природа остане неугрожена.

Д. Милосавић

 

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести