КЦНС одговорио на клевете: Критика да, а похвале?

НОВИ САД: Неистине, клевете, обмане јавности и увреде на рачун Културног центра Новог Сада, које су се 20. октобра чуле на конференцији ГО СРС, добиле су врло прецизне, исцрпне и аргументоване одговоре директора КЦНС-а Бојана Панаотовића на данашњој конференцији у Клубу „Трибина младих“.
b
Фото: Dnevnik.rs

Клевета је најпре то да Културни центар Новог Сада издваја огроман новац за трибине које никога не интересују и које, наводно, посећује од седам до 20 људи, истакао је директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, који је пред очима јавности на конференцији приказао фотографије на којима се јасно види број присутних на њиховим трибинама, а испод фотографија и објава на друштвеним мрежама и бројеви прегледа.

Ово што ћете сада видети, додао је, представља број гледалаца трибина на нашем „Јутјуб“ каналу.

Током минулих 28 дана имали смо 246.800 гледалаца. То су бројке и факти, не можемо разговарати о томе да трибина никога не интересује ако Данило Копривица за седам дана има 10.400 прегледа. Дакле, то интересује 10.400 људи. То нису кликови, него сати гледања. Наш „Јутјуб“-канал има три и по милиона посетилаца. Видели сте фотографије на којима је ова сала крцата. У више наврата, пре пандемије, ми смо одавде враћали људе, јер није било места, поручио је Панаотовић.

Реч о новцу и наводним малим хонорарима била је незаобилазна тема злурадих коментара.

Нећемо прихватити, бар док сам ја ту, да је нормално да ријалити звезда за једно вече нечега има 10.000 евра, а да је срамота да један интелектуалац за трибину, научни есеј који напише и „Јутјуб“ емисију коју снимимо, добије, рецимо, 25.000 динара, навео је Панаотовић и додао да се неће тога ни стидети.

Барем ћемо покушати да имамо стоти део тога што нека ријалити звезда заради и бићемо поносни на то да подржимо интелектуалце који пишу, стварају и раде. Клевета је и то да се за трибину издваја 50.000 динара. Порез је 40 одсто и аутоматски се готово половина враћа пореским обвезницима. То није само трибина, ту су путни трошкови, припреме, литература, гости, продукција..., све то кошта. А ми за све дајемо и квалитет, казао је Панаотовић.

Опсервације о раду Културног центра Новог Сада нису обухватиле целину, тврди Бојан Панаотовић. Културни центар Новог Сада је за три године у наш град довео тројицу нобеловаца – Петера Ханкеа, Марија Варгаса Љосу и Орхана Памука. Остала је непоменута чињеница о беспрекорном Џез фестивалу, о “Инфанту” одржаном од почетка до краја у време пандемије, о 23 књижевне награде највишег ранга...

У тешким временима за наш народ отишли смо и потписали споразуме о сарадњи са културним центрима Грачанице, Источног Новог Сарајева, Вуковара, Котора и Херцег Новог, подсетио је Панаотовић.

Како је додао, тамо нису отишли приватним авионом, него њиховим возилом старим 17 година.

Путовали смо кроз цело Косово, а грађанка Приштине дочекала нас је речима: “Децо моја, за мене је највећи празник то што сте данас дошли!” Зашто то нису споменули и приметили они који опсервирају наш рад? Дакле, у реду је ако имате критике и примедбе, али истакните и оно што је позитивно и добро, а тога је у Културном центру Новог Сада било сијасет, навео је Панаотовић.

Културни центар Новог Сада био је логистика и кључни носилац пројекта освајања титуле Европске престонице културе.

Све што је добро, треба да се помене и истакне зарад грађана Новог Сада. Новац, који они издвајају као порески обвезници, је у служби промоције нашег града, културе и традиције Срба за стабилност у региону, помирљивост међу народима на Балкану. Грађани могу да буду спокојни, јер проносимо бренд и значај града којем припада титула Европске престонице културе, чак и да ту награду није добио, а јесте, поручио је Бојан Панаотовић.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести