Коњички клуб „Потисје” из Бечеја ове године обележава 75. рођендан

Коњички клуб „Потисје” из Бечеја ове године обележава 75 година постојања и једини касачки дан у овој години (недеља) биће посвећен вредном јубилеју. Наравно, неће бити као некад, али биће, ипак, нешто свечаније него минулих неколико година.
konji Sa jedne od atraktivnih trka minulih godina
Фото: В. Јанков

- Није време за велика славља, констатује председник Потисје Сава Војновић. - Јубиларна година биће обележена радно и парадно. Радно ће бити у недељу, када ћемо одржати богат касачки дан на ком ће се наћи шездесетак грла у седам касачких и једној трци двопрега. Имајући у виду да је јубилеј, повећали смо укупни наградни фонд на бруто 480.000 динара. Првопласирана грла ће добити по 22,200 динара, другопласирана упола мање, трећепласирана 6,600, а четвртопласирана по 4.500 динара. Власник фијакера који ће изводити такмичаре на стазу и два јахача биће награђени прекривачима за коње. Парадно ће бити крајем године, када ћемо одржати традиционалу заједничку вечеру за чланове клуба и пријатеље, на којој ће бити уручена признања.

Тачно је да није време за велика славља, али јесте за присећања. Одвајкада су се човек и коњ дружили на овдашњим панонским просторима. Заједно су одлазили на забаве, у лов, ратовали, људи су коње користили у раду, а у поседње време само за параду и у спорту.

Између два рата, на пространом имању велепоседника Богдана Дунђарског било је око 1.400 коња, углавном липицанера и нонијуса. Пар стотина коња било је и у шталама бечејских пољопривредника. Савремена пољопривредна индустријализација је одавно заменила хладнокрвне радне коње, а захваљујући ПИК Бечеј у ергели поменутог велепоседника уназад неколико деценија шепурило се стотинак расних коња галопера, који су донели бројна признања власницима ергеле. Сада ни тога нема. Остало је двадесетак коња да се види да је у питању ергела.

Слична ситуација је и са коњарством у приватном сектору. У архивским записима пише да је на свом салашу крај Србобранског пута Славко Yигурски имао много коња, јер су му требали за обраду стотинак јутара плодне земље. Али, нашло се места и за расне арапске тркачке коње, а то је, уочи Другог светског рата,  проузроковало у окружењу салаша и изградњу прве тркачке стазе за коње у Бечеју, а на тркама се окупљало по неколико хиљада љубитеља коњичког спорта. Ту је основан и први коњички клуб у Бечеју. Љубав према четвороножним лепотанима опчинила је и његовог сина Рајка, који је после рата с групом истомишљеника основао Коњички клуб „Потисје”, који је окупљао касаче.

Колико је коњички спорт био популаран у Бечеју и околини, потврђују подаци да се за време касачких дана на хиподрому крај Тисе окупљало по десетак хиљада гледалаца. Али, надахнути индустријализацијом, тврде бечејски коњари, политичари су преместили хиподром на другу страну града, садашњем месту крај Радарске станице, што је коњаре и коње маргинализовало.

- Драстично је опао број коња, јер се више не користе у раду, а све слабији животни стандард допринео је да их је мање и за параду. Пех нашег клуба је да се тренутно највећи бечејски одгајивач коња Тибор Деак преселио у КК Србобран, па његових 20 коња не можемо да својатамо. Спала књига на неколико слова. Боривој Јандрић тренутно у штали има осам грла, Тибор Варга шест, Васа Yигурски четири, колико има и Душан Блажин, али су код њега и три у раду, Јанош Немет је остао на два грла, а по једно имају Карољ Сечењи и Јована Хосовић. У нашем клубу су и одгајивачи из Дрљана Лајош Дели са четири, Сава Попов са два и Јанош Дели са једним грлом, колико има и Миладин Стојшић из Бачког Градишта, а Габор Киш из Гунароша има два грла, „скенирао“ нам је тренутну сутуацију везано за број коња касача у КК Потисје Сава Војновић.

Набројаних 26, плус 20 у ергели Тибора Деака, је педесетак грла касача, чему ваља додати нешто преко 20 галопера на Ергели ПИК Бечеј и још двадесетак липицанера у Бачком Градишту и упола мање у Бечеју, те известан број нерегистрованих радних коња, чиме се заокружује бројку на нешто преко 100 коња у бечејској општини. Званичан број чланова клуба је 48, али је активних тридесетак. Мало за иоле успешније дане Клуба, а самим тим и коњичког спорта.

-Нека летаргија је захватила људе у свему, па и у нашем спорту. Ево, планирали смо за недељно дружење на хиподрому да као увод у касачке трке организујемо две дечије бициклистичке за узраст од седам до 15 година, али смо одустали, јер није ни било пријава. Предвидели смо победницима као награду да дамо бицикл, али ни то није привукло такмичаре -  јадикује Сава Војновић.

Недељни касачки дан на хиподрому крај Радарске станице у Бечеју почиње у 14. 30 сати. Улазнице с комплетним програмом су 200 динара. Прва касачка трка стартује у 15 сати и сваких пола сата ће стазом јездити касачи са сулкама. Све ће се завршити атрактивном трком двопрега у 18,30 сати.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести