ЕП Грац: Рукометaши Србије завршили  учешће на ЕП

Рукометна репрезентација Србије поразом од Хрватске 21:24 у оквиру трећег кола групе А у Грацу окончала је после првог круга учешће на Европском првенству, које се ове године одржава у три државе, Аустрији, Норвешкој и Шведској.
rukometasi srbije, fonet
Фото: FoNet

(Од нашег специјалног извештача)

Србија – Хрватска 21:24 (10:8)
 

ГРАЦ: Штадхала, гледалаца: 6.000, судије: Куртагић и Ветервик (Шведска), седмерци: Србија 3 (2), Хрватска 2 (2), искључења: Србија 8, Хрватска 10 минута.

СРБИЈА: Мошић 1, Сретеновић 1, Црноглавац 1, Ђукић 1, Пешић 1, Радивојевић 4, Колаковић, Н. Илић, Пушица 2, В. Илић 3 (1), Николић 3, Кукић 3 (1), Марсенић, Цупара (8 одбрана), Иванишевић.

ХРВАТСКА: Шего (15 одбрана, 1 седмерац), Ашанин, Марић, Дувњак 5, Хрстић, Степанчић 5, Хорват 3 (2), Сарац, Карачић 3, Муса 1, Мамић, Циндрић 3, Матановић, Мандић 3, Равнић, Шипић 1.
 

Рукометна репрезентација Србије поразом од Хрватске 21:24 у оквиру трећег кола групе А у Грацу окончала је после првог круга учешће на Европском првенству, које се ове године одржава у три државе, Аустрији, Норвешкој и Шведској. Србија ће и после осам година наставити да чека на победу над Хрватском на великим такмичењима. Оно што се вероватно до сада није догодило, Србија се враћа кући не само без победе, већ и без бода.

Било је јасно и пре почетка меча са изабраницима Лина Червара да “орлови” немају велике шансе против Хрвата, али нада умире последња. Уз то, наши репрезентативци су пружили можда и најбољу партију на шампионату, ако се изузме последњих десетак минута, када су Хрвати појачали ритам и завршили прелиминарну рунду без пораза. Чврсте одбране и мало голова обележило је прво полувреме, у коме су Срби поново имали промашене зицере, у завршници сусрета техничке грешке. Сјајно је бранио Хрват Шего, Србија је промашивала зицере, а две су дело Богдана Радивојевића у тренуцима када су орлови хватали прикључак, а Хрвати су то користили на одличан начин. Ипак у 18. минут утакмице, Лазар Кукић са седам метара донео је Србији изједначење после дужег времена (6:6).

Није могао ни Шего све да брани у финишу првог полувремена, те је Србија успела да поведе 9:8 и дође до првог вођства на овом сусрету. Коначно је Србија заиграла, Николић је сјајно пориграо Кукића, а овај повећао на 10:8. Велики посао је за нашу селекицју урадила и одбрана у другом делу првог полувремена, као и голман Цупара, те да је Србија овакву игру показала у претходна два меча, друга би се песма сада певала.

 Сјајан је голман Хрвата Шего који је остварио осам одбрана, те да није било њега, јасно је да би наша селекција имала и већу предност. Успели су репрезентативци Хрватске убрзо да изједначе на 12:12, а бранио је и на другој страни голман Цупара. Имала је Србија неколико атрактивних акција, а једну од њих одиграли су и Црноглавац и Николић и донели два гола предности нашој селекцији у тим моментима (14:12). Ипак, уследила је серија ривала од 5:0 и нови преокрет. Кренула је Србија да гради акције и без чувара мреже на голу, а тада су правили грешке, које су Хрвати користили и тако отишли на недостижну разлику.

Ипак, имали су и вођство, све до 43. минута, када је Дувњак донео изједначење Хрватима, 14:14. Два минута касније, исти играч је донео и предност, 15:14. Две везане техничке грешке и искусна селекција као што је Хрватска није пропустила прилику да оде на 17:14. У наставку су се за све питали Хрвати. Кад је требало појачали су одбрану, играчи Србије су срљали и нису успевали да савладалу Шега ни када су били у стопостотним приликама.  С друге стране, Хрвати су били сигурни, користили су сваку шансу, па су отишли на 21:16. До краја орлови нису успели да се приближе ривалу, па су са три пораза завршавају такмичењу.

Србија иде у предквалификације у априлу за Светско првенство у Египту, те ће у јуну играти други бараж против 13 репрезентација са управо овог пренства.

Јово Галић

Резултати

ГРУПА А (ГРАЦ)

Прво коло: Белорусија – СРБИЈА 35:30, Хрватска – Црна Гора 27:21. Друго коло: Хрватска – Белорусија 31:23, Црна Гора – СРБИЈА 22:21.

Треће коло

Црна Гора – Белорусија 27:36

СРБИЈА – Хрватска 21:24

1.Хрватска     3          3          0          0          58:44   6

2. Белорусија 3          2          0          1          94:88   4

3. Ц. Гора       3          1          0          2          70:84   2

4. Србија        3          0          0          3          51:57   0

Перуничић: Честитке Червару, показали смо срце и борбеност

- Честититao бих селектору Хрватске Лину Червару и стручном штабу на победи и пожелео да у наставку такмичења оставаре добар резултат. Јако је тешко 60 минута играти против екипе која је овог квалитета и која иде на медаљу. Ако се превише трошите, поготово у одбрани да бисте створили шансу, а онда допустите превише изгубљених лопти, против једног таквог играча као што је Дувњак који их је увлачио констатно у средину, онда не можете победити на крају. А рекли смо да то не сме да се деси. Мењао сам леве бекове и правили су исту грешку, пресечен пас против једне овакве екипе... – рекао је Перуничић и додао:

- То не сме да се дешава. Мислим да смо показали срце. Данас смо пре свега играли због нас. Ово није први пут да на страни показујемо и срце и велику борбу. Ова екипа није сигурно кућна варијанта. Где год оде, жели да игра и да се надмеће пуна срца. Поносан сам на њих. Знам да им је тешко и оваква ситуација уз велику жељу није довољна да се оде даље. Драго ми је да смо против оваквог противника приказали најбољу утакмицу.

Леви бек Стеван Сретеновић кратко је прокоментарисао.

- Исто што нам се понавља већ утакмицама уназад. Поново смо исте грешке поновили, промашили зицере и практично сами себе победили и оставили простор Хрватима да из лаких позиција стигну до голова. Смањити техничке грешке и да наставимо да се подржавамо јер ова екипа има хемију. Кажем, напад је био највећи проблем са промашеним зицерима и велики бројем техничких грешака – рекао је Сретеновић.

Пивот Зоран Николић добио је сада шансу и у нападу, представио се у лепом светлу.

- Последња утакмица, али мислим да смо дали свој максимум и последњи атом снаге. Остаће жалим за претходним утакмицама и за овом. Нисмо успели, и шта да се ради. Идемо даље. Мислим да смо данас били бољи него у претходним мечевима и да је ово показатељ, не само како играти против Хрватске, већ и сваку утакмицу – рекао је Николић.

Ј. Г.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести