СРБИЈА И ХРВАТСКА ИГРАЈУ У ЧЕТВРТФИНАЛУ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА ЗА ВАТЕРПОЛИСТЕ: "Делфини" и "баракуде" у борби за медаље

У четвртфиналу Светског првенства очекује нас велики ватерполо класик између Србије и Хрватске, тако да је спектак загарантован.
s
Фото: Фото: Marcel ter Bals /MTB-Photo/VSS

Утакмица је на програму у уторак од 17 часова и биће то најзанимљивији дуел у борби за одличја. Србија је у на прошлом Светском првенству у Фукуоки била четврта, Хрватска девета, али су "баракуде" актуелни вицешампион Европе из Загреба и сигурно је да са великом дозом самопоуздања чекају дуел четвртфинала. Али и Србија има разлога за оптимизам, досадашње утакмице у Дохи, три победе у групи уз добре игре указују да састав Уроша Стевановића може много.

- Хрватска је у односу на Европско првенство у Загребу само мало променила тим. Нема повређеног Букића ту је искусни центар Крапић. На голу није више као резерва Попадић, прилику је добио Анић. Све остало је исто. Зна се какав је улог у четвртфиналу, први финални сусрет на сваком шампионату. – каже први сарадник селектора Уроша Стевановића, Стефан Ћирић.

Управо је Ћирић тренирао Крапића, зна одлично све врлине хрватске екипе којој су центри битни адути. Врлић, Лончар, Крапић су проблем за све бекове.

- Нису само центри битни, не заборавите Бијача једног од најбољих голмана на свету, јака је спољна линија, Фатовић увек опасан у контри, ту је опасан шутер Крагић, да не набрајам више. Понављам одлична екипа. Нама је најважније да испунимо наш план, да одиграмо како знамо. Можда је опомена слабији почетак Америке који сада не треба да се догоди. Не смемо да добијамо голове из контри, да им омогуће лаке поготке. Трена да се држимо позиционе игре и ту тражимо своју шансу – закључио је Ћирић.

У тиму је одлично расположење. Велико освежење је повратак у тим Ђорђа Вучинића чије су игре запажене.

- Шта да кажем о Хрватској да се не зна. Екипа врхунских појединаца који се одлично познају. Јака је свака линија голман Бијач, јаки центри, одични шутери. Најважнија је одбрана, заједничка пожртвованост у сваком моменту. Нема сумње да нас чека тешка утакмица, али ћемо сигурно учинити све да победимо и одемо у полуфинале.

Готово сваки сусрет Срба и Хрвата је прича за себе. Хрвати су успешнији на Светском првенству 3:2, на Олимпијским играма 2:1 у победама, Србија је боља на европским првенствима 3:1. У Будимпешти у четвртфиналу СП Хрватска је била боља 14:12. Србија може да се похвали да је сваки сусрет за злато добила од којих су највреднији на СП у Казању 11:4 и ОИ у Рију 11:7.

У Дохи је Србија имала три захтевна меча, Хрватска је три лакша уз пораз од Јапана. Коме ће такав распоред више пријати видеће се у уторак. Од осамостаљења Србије две велике екипе су се на Светским првенствима састале пет пута. Хрватска води 3:2 у победама. Били су бољи у полуфиналима Мелбурна 2007 10:7, Будимпеште 2017. 12:11 и четвртфиналу поново Будимпеште 2022. 14:12. Србија може да се похвали са две победе, у полуфиналу Рима 2009.12:11 и финала у Казању 2015. са незаборавних 11:4.

Г. Маленовић

Парови четвртфинала

Шпанија - Црна Гора (14)

Грча - Италија (15.30)

Србија - Хрватска (17)

Мађарска - Француска (18.30)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести