Котрљање равницом: Велике амбиције малих повртара

Пољопривредно газдинство Лиле и Чабе Холо из Кањиже није велико, али они уз много љубави испод пластеника и башти под ведрим небом производе здраву храну коју испоручују купцима.
d
Фото: Dnevnik.rs

Асортиман производа породице Холо је заиста велики, јер у сетвеној структури је стотинак сорти поврћа, поврх тога негују и сезонско зачинско, ароматично и лековито биље у саксијама, а све је у поступку сертификације органске производње.

Лила и Чаба су пољопривредно газдинство засновали пре 12 година и имају 1.200 квадратних метара под пластеницима и 7.000 квадратних метара на отвореном. Могло би се рећи да су они мали повртари са великим амбицијама, јер намеравају да повећају посед и производњу. Лила је инжењер хортикултуре и њој је вођење газдинства основно занимање, док је Чаба по струци информатичар, има радно место у једном приватном предузећу и посла у повртњаку се лаћа по завршетку обавеза у фирми. Чаба је иначе родом из оближњег села Орома и послови у пољопривреди су му одмалена знани...

- Прво смо почели са производњом зачинског и лековитог биља у саксијама, али после извесног времена муштерије и познаници су се све више интересовали да ли производимо и поврће, па смо одлучили да прошиирмо производњу. Зачинско и лековито биље и даље производимо и сезонски испоручујемо од краја априла па до септембра из мањег пластеника у дворишту, углавном на велико у продавнице. Поврћем снабдевамо више ресторана и продавница у околини, али и све већи број муштерија којима по поруyбини робу испоручујемо директно на кућном прагу - прича Лила Холо.

Фото: Dnevnik.rs

Повртарску сезону почињу зеленом салатом, садњом у новембру и испоруком од фебруара и марта, на велико, а у току године у повртњаку породице Холо узгаја се више од стотину врста поврћа, од традицоналних врста као што су шаргарепа и першун, келераба, разних купусњача, седам сорти парадајза, три сорте краставаца, па до хокаидо тиквица, руколе и оних које су новије и ређе на овдашњим трпезама.

- Практикујемо директну продају купцима на кућну адресу, тако што сваке недеље имамо различиту понуду поврћа у нашој корпи. Уз оно што купци поруче бесплатно понудимо нешто од поврћа из наше производње, које они вероватно не би пробали ако треба да га посебно поруче или купе на пијаци, јер нису упознати са тим врстама поврћа које се код нас не користе свакодневно. Овако, мало га стављамо гратис у нашу повртарску корпу и ако се муштеријама допадне, буде и поруyбина. Тако је почело са руколом и сада је она као салата прави хит - објашњава Чаба Холо.

- Од уторка до четвртка газдинство Холо преко интернета истакне понуду сезонског поврћа, па за поруџбине од најмање 500 динара свежу робу испоручује петком на кућне адресе муштеријама у Сенти и Ади, а испорука Кањижанима је свакодневна

Понуда у повртарској корпи породице Холо се темпира тако да је довољна за једну породицу за недељу дана и да није скупља од 500 динара.

-Тако формирамо понуду да су избор поврћа и цена приступачни купцима - каже Чаба Холо. - Понуду сваке недеље рекламирамо преко интернета, обавезно са фотографијама поврћа и детаљним образложењем понуде и цена, тако да заинтересовани могу да праве и сопствене комбинације. Робу бесплатно достављамо на кућну адресу, уколико је поруyбина вредна најмање 500 динара. Купаца има из Кањиже, али највише испорука имамо у Сенту и Аду, коју обављамо петком од поподнева до увече, за све поруyбине које стигну од уторка до четвртка. У Кањижи испоруку обављамо свакодневно. Овакав начин продаје је практичнији за нас јер не морамо да стојимо за пијачном тезгом, а купци увек добијају свеже поврће, убрано свега неколико сати пре испоруке.

Фото: Dnevnik.rs

Нема велике разлике у цени поврћа на пијаци и робе из понуде газдинства Холо, које примењује органски начин производње. Здраву храну су почели одмах да производе, али сада су у поступку добијања сертификата за органску производњу.

- Од пре три године производња у нашем газдинству се контролише у свим сегментима, па очекујемо да идуће године добијемо статус газдинства са органском производњом. Разлика у цени поврћа из органске и конвенционалне производње је око 20 посто, већ зависи од врсте поврћа. Обично је код кромпира разлика најизраженија, јер га је без хемијских средстава теже заштити од кромпирове златице и има пуно више посла. Поред тога, бар половина сорти поврћа су домаће на које су људи навикли у својим баштама и отпорније су на болести, а мање је новијих сорти - напомиње Лила Холо.

Лила се школовала за баштованлук и задовољна је што се посветила газдинству, а Чаба је увидео да након пуно седења поред рачунара добро му дође и мало физичких активности у повртарству. Тако је пољопривредно газдинство које су засновали више од обичног посла, јер у њега уносе пуно љубави. Верују да ће им повртарство бити основна преокупација и извор егзистенције, па планирају да увећају газдинство јер купаца имају све више.

Текст и фото: Милорад Митровић

 

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести