Крдо од четрдесетак дивљих свиња протутњало селом

ВОЈВОДА ЗИМОЊИЋ: Несвакидашњи призор какав не памте мештани насеља Војвода Зимоњић код Кањиже, када је кроз улице и баште протутњало крдо од четрдесетак дивљих свиња, десио се у среду ујутру.
Divlje svinje Vojvoda Zimonjic2.jpg
Фото: Горан Бошњак

Мештани села удаљеног шест километара од општинског центра Кањиже видевши на друштвеним мрежама фотографије тог призора, које је снимио њихов суграђанин Горан Бошњак, још су у чуду, питајући се „Куда иду дивље свиње?”, по узору на некадашњу поуларну ТВ серију.

Горан Бошњак је испричао за наш лист да се све до сада невиђени стампедо крда дивљих свиња кроз село десио у среду ујутру око 6,45 сати.

"Крдо је протутњало кроз све сеоске улице, а успео сам да снимке направим кадрове на њиховом пролазу у две улице", прича Бошњак и додаје да су сви коју су видели фотографије су у чуду.

"Успео сам да избројим око четрдесет дивљих свиња. Крдо је дошло из правца Малог Песка и Малих Пијаца преко Јараша. Пре тога, у шест ујутру крдо је видео у Малом Песку један човек који је брао кукурузе. Нешто касније братов син који ради у сушари фирме „Фејеш” ме је звао да их је видео код цркве, брзо сам сео у аутомобил, али свиње већ нису биле тамо. Звала је и комшиница из Улице Душана Ћупића, која води на фудбалски терен, да каже како код наше старе куће има пуно дивљих свиња", каже Бошњак.

Фото: Dnevnik.rs

Бошњак прича да је крдо дивљих свиња које су предводила три велика вепра, по његовој процени тежине 200 до 250 килограма, кренула кроз дворишта, пролазећи кроз ограде као да их и нема.

"Напред су ишла три велика вепра, која су крчила пут. Остало су биле крмаче, назимад од педесетак и прасад од двадесетак килограма. Пратио сам их скроз до изласка из села до пашњака Јараш, где се крдо мало растурило. Неколико свиња је отишло према Трешњевцу, нешто из је отишло према риту, тако да се крдо раздвојило на више страна. Нико не памти да је икада овако нешто у селу виђено, мада је дивљих свиња одувек било у околини. Добио сам управо поруку од познанице из Кањиже да је у граду пре десетак дана, у малој уличици иза основне и средње школе виђена дивља свиња", каже Бошњак.

Три велика вепра, по 200 кила предводила су крдо кроз дворишта, рушећи ограде као да их нема.

Крдо дивљих свиња је кроз ограде прошло као да их нема, протутњало је кроз имања Мартиновића, Супића и Ћулума Улицом Џемала Биједића, па наставило Улицом Вељка Влаховића према пашњаку. После свега што се десило, Горана Бошњака познаници и мештани питају зашто није узео и користио ловачку пушку јер је ловац, међутим, он каже да у насељу није дозвољена употреба ватреног оружја. Он претпоставља да се крдо највероватније покренуло из атара Хоргоша из потеса Кендереш, где је у претходне две недеље уловљено пет-шест дивљих свиња, па претпоставља да су кренуле да промене локацију, пошле на други терен, збуниле се и обреле се у селу, причинивши једино штету на оградама дворишта кроз која су протутњале.

Фото: Dnevnik.rs

И за управника ловишта Ловачког удружења „Капетански рит” у Кањижи Душана Нићифоровића, појава тако бројног крда дивљих свиња је изненађење. Он каже да су према плану газдовања за ову годину предвидели одстрел 20 дивљих свиња у ловишту које покрива подручје кањишке општине и да је до сада одстрељено 17.

"Толико крдо од око 40 дивљих свиња до сада никада није виђено, нити сам чуо да их је неко видео, док се нису појавиле у Војводи Зимоњићу. Не знам одакле су стигле и шта се десило, осим овог несвакидашњег догађаја о којем ме је известио Бошњак. До сада смо на нашем терену највише виђали крда од пет-шест дивљих свиња, а ове сезоне имамо нешто штете пријављене у атару Хоргоша", каже Нићифоровић.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести