Паори увиђају корист од осигурања усева

МАРТОНОШ: Задружни савез Војводине после Новог Сада, други од пет предвиђених регионалних састанака са представницима земљорадничких задруга и пољопривредницима, који се већ четврту годину уочи пролећне сетве организују у сарадњи са ДДОР-ом, са циљем да се скрене пажња на значај осигурања пољопривредне производње, одржао је на салашу Тандари у Мартоношу, код Кањиже.
1
Фото: Dnevnik.rs

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов је предочио да је пољопривредна производња све скупља, а ризик од климатских промена све присутнији, те да треба радити на на подизању свести о томе да је осигурање преко потребено.

- Пре четири године смо са ДДОР-ом кренули у ове активности јер се код нас свега 10 до 12 одсто осигурава производња у пољопривреди, док  у свету то и до 40 одсто, а знамо да је производња изузетно скупа и ризици све већи, па је без осигурања неизвесност већа – предочио је Јованов.

Поред задруга и осигурања у ове скупове укључени су и истакнути стручњаци из области производње, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду који у последње време даје велики допринос развоју задругарства и удруживању пољопривредника, Развојног фонда АП Војводине, Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Гаранцијског фонда АП Војводине, као и компаније НИС са својом понудом за снабдевање производње по повољнијим условима коришћењем Агро картице.

Јованов је најавио да ће се у овом циклусу регионални састанци са представницима задруга и пољопривредника још одржати у Српском Итебеју, Врднику и Вршцу.

-  Стојимо на располагању нашим задругама и свима који се баве пољоприврендом производњом. Желимо да све који се баве аграром непосредно информишемо из прве руке, од најкомпетентнијих људи, шта их у наредном периоду очекује, да знају какве калкулације да праве за производњу у претстојећој сезони – рекао је Јованов.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреди и шумарство АП Војводине Миленко Петковић нагласио да је од изузетне важности за даљи развој да се кренуло са ИПАРД фондом и да пољопривредници могу да финансирају своје потребе из европских средстава, што је добра погодност за већа газдинства, а да се националним мерама на локалном, покрајинском и републичком нивоу више подстичу мала газдинства.


Није трошак, већ улагање

Члан Извршног одбора ДДОР-а Маурицио Вала констатовао је да се ситуације побољшава, захваљујући и опредељењу да се изађе на терен и директно прича са људима.

- Веома сам задовољан напретком јер видим да сада већ да је око 90 одсто озбиљних компанија свесно ризика, поготово када је реч о осигурању усева, почело је да размишља осигурању и почело да осигурава своју производњу, да осигурање не види као трошак него као улагање у сигурност производње. Волим да кажем да је најбоље да се људи осигурају и на тај начин могу мирно да спавају. Ово је веома добар знак за нас, полако се подиже свест људи о осигурању и због тога су скупови добро посећени. Све више је јасно да они који производе не смеју имровизовати, него да треба да буду осигурани – каже Вала.


- Из тог разлога су мере Покрајинског секретаријата и мере аграрне политике усмерене према младим пољопривредним произвођачима и малим пољопривредним газдинствима. Као и у претходној години наставићемо додатно да стимулишемо младе пољопривреднике до 40 година и жене носиоце газдинстава, а кроз финансијске мере подстицаћемо посебно унапређење производње за ове две групе газдинстава – рекао је Петковић.

Пошто су Мартонош и околина познати по производњи и преради зачинске паприке, професор др Жарко Илин са Пољопривредног факултета у Новом Саду уприличио је презентацију о технологији производње зачинске паприке.

Фото: Dnevnik.rs

М. Митровић

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести