Све чешће долазе деца са успореним развојем говора

ЗРЕЊАНИН: У Дефектолошку амбуланту при Одељењу неурологије Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину све чешће долазе деца која имају проблеме са успореним развојем говора, комуникацијом и пажњом.
Ж. Балабан
Фото: Ж. Балабан

Лекари истичу да је у данашње време најчешћи проблем поремећај пажње који се јавља и као последица прекомерне употребе мобилних телефона и рачунара.

- Сведоци смо да сасвим мала деца користе ове уређаје који сада већ научно доказано успоравају развој нежног дечијег мозга. Дете које испред екрана дуго гледа садржаје у виду цртаних филмова нема реципроцитет у комуникацији, те је она једносмерна и нестимулативна. Сигурно је да ће, што дуже траје излагање мултимедијима, враћање у реални свет бити теже – каже дефектолог-олигофренолог Мирјана Младеновић.

Пред дефектолошком праксом се налазе нови изазови, због чега су се у зрењанинској болници определили за примену нових метода у виду слушног тренинга и слушне интегративне терапије. Ове методе помажу да се код деце побољша аудитивна пажња која је базична за развој говора и комуникације.

- Нови менаyмент болнице је побољшао услове за неометани рад Дефектолошке амбуланте тако што је обезбедио адекватан простор, који је много већи од ранијег, и осавременио опрему за спровођење дефектолошке рехабилитације – истакла је Младеновић и додала да је једна од главних метода коју примењују у овој амбуланти терапија покретом.

За ову методу су неопходни реквизити који се користе у свакодневном раду, па је Општа болница од једне зрењанинске фирме добила вредну донацију у виду балансера, лоптица, греде и полигона за вежбе психомоторике и сензорне стимулације. Све то, уз већ постојећу опрему, чини одличну базу за даљи рад.

Помоћник директора Опште болнице Зрењанин др Вања Кункин је напоменуо да у Дефектолошку амбуланту долази осетљива популација свих узраста, од најмлађих до најстаријих.

- Трудимо се да помогнемо пре свега деци, али и старијима којима је потребна помоћ. Имамо доста средстава за рад, а обезбедили смо и већи простор који је довољно адекватан да пружи све неопходне услуге – рекао је др Кункин.

Дефектолошка амбуланта је основана 1984. године у оквиру Одељења за дечију и адолесцентну неуропсихијатрију. Оснивач одељења је примаријус доктор Ђорђе Дамјан, а службу је наставио да води неуропсихијатар др Биљана Гардиновачки. Ова амбуланта пружа услуге дефектолошке и неуропсихолошке рехабилитације деце, омладине и одраслих лица. Њено радно време је радним данима од 8 до 14 часова, а заказивање се обавља преко одабраног лекара.

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести