За 37 газдинстава пет милиона динара

СОМБОР: Будући да је Сомбор пољопривредни крај, те да је управо аграр највећа шанса Западне Бачке, до пре неколико година биле су учестале, рекло би се оправдано, критике пољопривредника на рачун овдашње локалне самоуправе која је мало чинила не би ли помогла „соли земље“, односно онима који од земље живе али и хране варошко становништво.
М. Миљеновић/Породица Волић из Стапара субвенцијом до ротационе косачице
Фото: М. Миљеновић/Породица Волић из Стапара субвенцијом до ротационе косачице

Изговори никада нису недостајали и углавном су се ослањали на онај како локална самоуправа „нема надлежности“, да би се од пре две године све променило, па су овог пролећа пољопривредници, поготово они млађи, били у прилици по четврти пут да своје планове и надања ослоне и на бесповратну помоћ градског буџета, чији су уосталом порески обвезници.

Наиме, Град Сомбор расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање пољопривредне производње и унапређење фукционисања индивидуалних пољопривредних газдинстава на својој територији за 2022.годину, ових дана су обелодањени и његови резултати. Укупно за 37 носилаца пољопривредног газдинства из Сомбора и околних села одобрена је бесповратна субвенција, при чему су се суме новца кретале од 110.000 до највише од 190.000 динара, чиме је искориштено свих пет милиона динара намењених за овај конкурс.

Циљ конкурса је преструктуирање пољопривредне производње на територији Града Сомбора, оснаживање породице на селима као и осмишљавање нових делотворних аграрних решења, која ће бити усклађена условима тржишног привређивања и компаративним предностима западно бачке области.

У претходна три конкурса, од којих је један био намењен искључиво пчеларима, односно произвођачима меда, средства обезбеђена у градском буџету су била приближно иста, са изузетком прве, тачније 2020. године у којој је по основу два конкурса издвојено укупно 15 милиона динара. Ову шансу пољопривредници су искориштавали не би ли обновили или набавили нову мању пољо-механизацију, проширили матична стада или набавили квалитетан садни материјал. На основу својих пословних идеја у вези проширења или модернизације производње, пољопривредници су могли да конкуришу на минимално 50.000 а максимално 200.000 динара бесповратне субвенције за шта је новац обезбеђен у одговарајућем разделу годишњег градског буџета.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести