Различита искуства банатских пољопривредника на Е-пијаци

МИХАЈЛОВО, ЕЛЕМИР: Страница Е-пијаца Србије, односно могућност да се грађани електронским путем обавесте о понуди пољопривредних производа, а онда се и снабдеју, наишла је на солидан одзив и произвођача и купаца.
епијаца
Фото: Dnevnik.rs

Министарство пољопривреде на овај начин хтело је да помогне пољопривредним произвођачима, али и потрошачима, који су се због затварања пијаца нашли у тешкој ситуацији.

На сајту Министарства оформљена је страница еПијаца Србије, а на њој је мапа са локацијама свих пријављених пољопривредних произвођача и кратким описом понуде. У региону средњег Баната нема много газдинстава и произвођача који су робу поставили на „електронску тезгу“, тек нешто више од двадесетак. С обзиром на то да је укупни број понуђача сада 1186, јасно је да би Банаћана морало бити више, јер ипак је ово пољопривредни крај. Они који су се појавили на еПијаци имају различита искуства.

Газдинство Изабеле Киш из Михајлова деценијама се бави производњом и продајом расада повртарских култура. Затварање пијаца за њих је био озбиљан ударац, а по формирању еПијаце били су међу првима који су се пријавили.

– Нисам много очекивала од ове пријаве, јер је то ипак пионирски подухват. На наше изненађење, међутим, имали смо позиве већ после пар дана и очигледно је да је ова идеја била добра – каже за „Дневник” Изабела Киш.

Дејан Јанков из Елемира, који се бави производњом шампињона, пријавио се већ првог дана „отварања“ еПијаце.

– Најпре затварање ресторана и пицерија, па онда затварање зелене пијаце, био је озбиљан ударац за нас. Када нам је омогућено да своју понуду објавимо електронски прихватио сам то као могућност да превазиђем садашње тешкоће. Али, баш нико ме није звао, осим еПијаце Ниш, која је била заинтересована да се и тамо региструјем. Захвалио сам се на понуди, али је нисам прихватио јер немам економско оправдање – каже Дејан.

Он се нада да ће еПијаца опстати и после отварања пијаца у Србији.

– Ово је ипак једна добра идеја, јер људи могу да се боље упознају са понудом пољопривредних производа у свом крају, а да и не изађу из свог стана или куће. Ако се мрежа прошири и мапа буде све пунија, тек онда ће се видети прави ефекти – нада се Дејан.

Међу онима који су своју понуду истакли на еПијаци Србије су и органски произвођачи, Шокшићи из Тараша, Балањи из Лукиног Села, „Органко Марковић“ и Душанка Ђукић из Зрењанина… Различите производе нуде газдинства Паунов, Вуков, Милин, а међу понуђачима су и пчеларска газдинства Томић, Старчевић и други.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести