Грађани траже да се очува оаза мира

Велики број грађана присуствовао је јуче седница Комисије за планове Скупштине града  јер је, између осталог, разматран Нацрт плана детаљне регулације блока правосудних органа у Новом Саду.
Sednica Komisije za planove Skupštine grada foto: S. Kovač
Фото: Седница Комисије за планове Скупштине града фото: С. Ковач

Реч је о плану по којем ће, због изградње нове зграде суда и припадајуће подземне гараже, са заједничке блоковске површине бити уклоњено дечје игралиште и свих 15 стабала старих до 50 година. То је изазвало незадовољство житеља стамбених заједница Радничке улице 13, 15, 17, и 19, Максима Горког 8, 8а, 8б, 8ц, 10 и 12, који сматрају да се на тај начин губи преко потребно зеленило, оаза мира у срцу града, и да ће то утицати на квалитет живота станара.

Грађани се оштро противе сечи дрвећа јер, како су казали, измене у односу на првобитни План детаљне регулације тог дела града нису мале, те је неопходно поново затражити мишљење Завода за заштиту природе. По речима директор ЈП „Урбанизам” Душана Миладиновића, план није претрпео веће промене, већ се сад њиме обезбеђује повезивање двеју парцела –подземне гараже и нове зграде суда.


Нови Сад се озелењава

По речима директора ЈП „Урбанизам” Душана Миладиновића, то предузеће води рачуна о озелењавању града.

– У корист зеленила су у претходном периоду из планова брисани читави стамбени и пословни блокови, поготово на Новом насељу и прекопута Нове Детелинаре, где су оформљене зелене површине – појаснио је Миладиновић.

Он је најавио да ће површина од три и по хектара уз Булевар Европе до краја године бити претворена у парк. Како је казао, грађани имају честе примедбе јер нису упућени у то да ли је нешто никло плански или не.


– За разлику од првобитних захтева из Министарства правде и пројектаната, наложени су посебни услови из Европске уније о организацији суда и морају се испоштовати њихова правила, која су изузетно захтевна због транспорта оптужених – појаснио је Миладиновић. – Наше предузеће је, упркос тим критеријумима, успело да гаражу смести испод земље, па ће изнад ње бити посађено замењујуће зеленило, мања стабла, чија крошња ће имати пречник од око пет или шест метара и чији корен неће оштетити гражу. Такође, на простору између планиране подземне гараже и постојеће полуукопане старе блоковске гараже биће посађена четири велика дрвета као што је платан или липа. Наш предлог ће бити да се саде одрасла стабла, а не младице, што је скупље, али је у овом случају сасвим оправдано.

Асистент на Департману за архитектуру и урбанизам Димитрије Николић истакао је  да на тој парцели постоји 15 стабала која датирају из средине 20. века, а један платан досеже чак до деветог спрата, док је испод крошњи дечје игралиште те сматра  да би његово уклањање нарушило наш животни простор. У току израде планова потребно је да Урбанизам прибави услове заштите природе, и то од надлежног Покрајинског завода за заштиту природе.

Представници Покрајинског завода за заштиту природе истакли су да су с ЈП „Урбанизам” до сада долазили до компромисних решења. Ипак, речено је да то спада у ретке случајеве кад нису питани за услове заштите природе. Представници стамбених заједница поменутог кварта  добили су одговор од Покрајинског завода за заштиту природе да се на основу издатих услова из 2009. године мора очувати постојеће зеленило због погоршања квалитета ваздуха. Након издавања услова заштите природе за израду Плана детаљне регулације блока правосудних органа у Новом Саду, као резултат усаглашавања с Европском унијом донет је Закон о заштити природе, као и Правилник о проглашењу заштићених врста и очувању њиховог станишта, што је донекле променило ситуацију. Наиме, у том парку се налазе три строго заштићене врсте птица, а њихово станиште је део тзв. зелене мреже, односно еколошке мреже која је у надлежности Покрајинског завода за заштиту природе. Из тог завода позвали су представнике ЈП „Урбанизам” да разговарају пре него што издају услове заштите природе да би нашли најбоље решење.

Током расправе грађани су истицали да нису против градње гараже, већ не желе да изгубе, како кажу, „парче раја” међу зградама. Због тога су позвали надлежне да заједно пронађу боље, креативније решење, да би био задовољан Град, запослени у правосудним органима, али и житељи тог дела града.

 С. Ковач

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести