Ненад Барац: Бесплатан вај-фај имаће и села око Новог Сада

Позитивно пословање ЈКП „Информатка” и низ успешно покренутих пројеката, од којих су неки потпуно реализовани, као и сарадња с различитим пословним партнерима, довољан су разлог за разговор с дректором тог предузећа Ненадом Барцем.
nenad barac informatika
Фото: JP Informatika

С обзиром на то да се набавка добара, услуга и радова од ове године не финансира путем капиталних субвенција из буyета Града, податак да је „Информатика” прошлу годину завршила с 33 милиона добити још више на значају добија, а по Барчевим речима, свакако се очекује да се текућа година оконча с још бољим финансијским резултатом.

Од 1. децембра 2017. године, у Новом Саду постоје 32 локације на којима грађани Новог Сада и они који су дошли да обиђу наш град, могу потпуно бесплатно да користе интернет?

– Тај пројекат, који су заједнички реализовали Град Нови Сад и ЈКП „Информатика”, наставили смо и у овој години јер је планом за 2018. годину предвиђено да се повећа број локација у Новом Саду, али и обезбеди бесплатан вај-фај у Ковиљу, Каћу, Кисачу, Степановићеву, Руменки, а следеће године и у Ветернику и Футогу. Такође је у плану да се бесплатним вај-фајем покрију сви паркови у граду, што ће сигурно новосадској омладини бити најинтересантније. Корисничко име и шифра су идентични: опенс2019.

Велики број Новосађана редовно измирује своје обавезе за комунално-стамбене услуге?

– Наплативост је константна и на месечном нивоу достиже шездесетак процената, а на годишњем је знатно већа и креће се преко 93 одсто. С обзиром на укупно тешко материјално-финансијско стање грађана, то је веома добар просек. Последњих неколико година опомене шаљемо само два пута годишње и приметна је тенденција смањења предлога у вези с извршењем када је принудна наплата у питању.

Што се тиче пројекта „Нови Сад безбедан град”, у плану је да ЈКП „Информатика” постави 100 нових камера и да пређе на нови видео-менаyмент систем за видео-надзор?

– ЈКП „Информатика” изградњу оптичке, кабловске и друге телекомуникационе инфраструктуре, систем видео-надзора јавних површина и објеката од значаја за град и ИТ инфраструктуру у 2018. години шири и развија улагањем из сопственог новца. Користећи технологију за синтезу говора, могуће је текст који с неке веб-странице претворити у говор. ЈКП „Информатика” је успоставила и лиценцирала систем за синтезу говора на основу текста и у ту сврху је инсталиран ТТС сервер (софтверска компонента за претварање текста у говор), интегрисан с три веб-портала. На тај начин озвучени сајтови Града Новог Сада и градских управа пружају посетиоцима нову димензију сурфовања. Опција је нарочито корисна за особе с инвалидитетом.


Апликација МојНС

ЈКП „Информатика” и компанија „ДунавНет” из Новог Сада одрадиле су интеграцију електронског сервиса Подношење Е-пријаве с апликацијом за мобилне телефоне.

– Путем апликације „МојНС” грађани могу да пријаве, како комуналне проблеме на које наиђу, тако и да изнесу похвале за рад комуналних служби. Све пријаве и похвале каналишу се у диспечерски центар Градске управе за инспекцијске послове. Тренутно Е-управа на андроид платформи подржава следеће сервисе: Преглед стања предмета у писарници градске управе, поручивање извода из матичне књиге рођених, из матичне венчаних, и из матичне умрлих и поручивање уверења о држављанству – каже Барац.


 „Плава кућна рачунаљка” је веома популарна и за наше суграђане атрактивна акција коју „Информатика” реализује непуну деценију?

– Тачније, акција траје већ девет година, веома успешно, и то тако што уредне платише обезбеђују сами себи могућност да уштеде – каже Барац. – У ствари, сви Новосађани који шест месеци узастопно плаћају рачуне до 28. у месецу добијају „златну куглицу” и могућност за ослобађање од плаћања једног месечног рачуна. Од почетка акције око 80.000 Новосађана остварило је то право. Месечно један рачун не плати просечно око 800 суграђана, у мају је од плаћања ослобођено њих 558, а потребан минималан број бодова за мај био је 869.

Бројни су примери сарадње с различитим удружењима и установама?

– ЈКП „Информатика”, као друштвено одговорно предузеће, већ неколико година успешно сарађује с Удружењем „Чепом до осмеха”. Грађани и наши запослени свакодневно у великим количинама доносе пластичне чепове на сва наша благајна места. Такође, у сарадњи с Карловачком гимназијом, Департманом за биологију Природно-математичког факултета у Новом Саду и Покретом горана Војводине учествовали смо на пројекту из области дигитализације културног наслеђа,  под називом „Хербариум Њолнyанум – 220 година дуг процес од стварања до дигиталног записа”, у оквиру конкурса који је расписало Министарство културе и информисања Републике Србије. Били смо присутни и на традиционалној манифестацији „Ноћ биологије”. Поносни смо и на сарадњу с Речном флотилом Копнене војске Републике Србије и прављење 3Д модела брода „Драва” за потребе документарног филма „Сто година Речне флотиле“. У сарадњи с Канцеларијом за локални економски развој (КЛЕР) припремамо пројекат „Панонски времеплов” за ИПА програм прекограничне сарадње Хрватска–Србија 2014–2020.

Сава Савић

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести