Рециклажом отпада чувамо природна богатства

Ученици трећег и четвртог разреда основних школа „Ђорђе Натошевић“ и „Жарко Зрењанин“ током једночасовне шетње Футошким парком имали прилику да од инжењера „Градског зеленила“ чују нешто о том споменику природе, његовом настанку и развоју.
Učenici OŠ „Đorđe Natošević“ i „Žarko Zrenjanin“ tokom šetnje Futoškim parkom  Foto: S. Šušnjević
Фото: Ученици ОШ „Ђорђе Натошевић“ и „Жарко Зрењанин“ током шетње Футошким парком  Фото: С. Шушњевић

Дан заштите природе и ове године је обележен у једном од новосадских паркова, те су ученици трећег и четвртог разреда основних школа „Ђорђе Натошевић“ и „Жарко Зрењанин“ током јучерашње једночасовне шетње Футошким парком имали прилику да од инжењера „Градског зеленила“ чују нешто о том споменику природе, његовом настанку и развоју. Деци је објашњен значај очувања природе, указано им је на утицај човека на природу, а имали су прилику да сазнају и податке о заштићеним врстама водоземаца у Футошком парку, птицама и сисарима који живе у тој зеленој оази, као и вредним стаблима која красе парк.

– Футошки парк је један од три заштићена природна добра у Новом Саду, а ми, као „Градско зеленило“ које се бави пројектовањем, подизањем и одржавањем зеленила, сусрећемо се, нажалост, са свакодневним случајевима уништавања зеленила, којег процентуално мало има, не само у Новом Саду него и у целој држави – истакао је саветник директора за медије Иван Ножинић. – У нашем граду га тренутно, захваљујући инвестицијама, има осам одсто, а у једном периоду смо пали чак и на пет одсто. Важно је децу од малих ногу учити о заштити природе и упознавати их с биљним и животињским светом. На тај начин ће, кад одрасту, бити потпуно свесни значаја заштите животне средине.


Уређен и Каменички парк

Кад је реч о заштићеним природним добрима у Новом Саду, Ножинић се осврнуо и на другу фазу радова који су у току у Каменичком парку. Наиме, половина парка биће покривена трим-стазом чија је поставка у току, ради се реконструкција три тоалета, поставља теретана на отвореном и расвета уз трим-стазу. Покрајина и Град су за те радове издвојили 70 милиона динара.

Ножинић је подсетио и на то да су у првој фази, која је завршена у другој половини прошле године, подигнуте три стазе од улаза у парк до језера, које је једино преостало природно. Око језера је рађено хортикултурно уређење простора, постављена је и ограда, уређено је дечје игралиште у централном делу парка, постављена расвета на соларну енергију, као и кућице за слепе мишеве, који су у Каменичком парку заштићена врста. Уједно је, у сарадњи с Градским заводом за заштиту споменика културе, којих у Каменичком парку има много, урађена и студија о њима, а заштита споменика културе биће тема неке од наредних фаза.

Фото: Ученици ОШ „Ђорђе Натошевић“ и „Жарко Зрењанин“ током шетње Футошким парком Фото: С. Шушњевић

На почетку шетње ученици су добили мапу парка, на основу које су могли да прате предавање, а након обиласка одржана је изложба дечјих радова на тему Дана заштите природе, као и кратко предавање о значају рециклаже отпадних материјала.

– Природу чувамо тако што отпад бацамо у канту, не загађујемо реке и зелене површине – рекла је ученица ИВ разреда ОШ „Ђорђе Натошевић“ Ивона. – Отпад је важно рециклирати да бисмо умањили сечу шума и на тај начин сачували наша природна богатства. Данас су нам причали о Футошком парку, како је настао и које заштићене врсте ту живе, о Јодној бањи која се налази поред, као и о томе како је грађен хотел „Парк“

Акцију „Градског зеленила“ поводом Дана заштите природе и ове године је подржала компанија „Универекспорт“.

        Б. Павковић

paja
12.04.2019 • 20:47
ma kakva reciklaza sta vi pisete pa Zrenjanin je u evropi valda najvece smeciste gde postoji ta fabrika za reciklazu pogledajte ulice pa po drvecu vise naloni pa prema deponiji plastike u neraznomernim obimima koji cekaju da budu skupljene i da se recikluje ali sve su to samo Price bas za tu decu koje ste skupili
EUR/RSD 117.5516
Најновије вести