Душан Мијић: Уколико брзо не устанемо, биће трагично

Душан Мијић, председник Фудбалског клуба Војводина, иза себе има богато искуство професионалног фудбалера, а био је члан друге шампионске генерације црвено-белих.
Ф. Бакић/ Председник ФК Војводина Душан Мијић
Фото: Ф. Бакић/ Председник ФК Војводина Душан Мијић

Зимус је прихватио велики изазов и сео у фотељу првог човека Војводине, желећи, како је рекао, да помогне клубу у тешким тренуцима. Међутим, можда и најтежи моменти наишли су после елиминације Војводине већ после првог кола квалификација за Лигу Европе, а онда и немилих догађања у Ружомбероку. Замолили смо с тога Мијића да изнесе своје виђење комплетне ситуације и како он види излазак из непријатног и тешког времена.

- У фудбалу је од суштинске важности квалитетан и крвави рад, а онда и континуитет игара. Ружомберок је далеко од тога да има несавладив тим, али  је реч о стабилном клубу, који је окупио искусну екипу са великим бројем утакмица у словачкој лиги. Ми смо, с друге стране, остали без доста важних играча и потребно нам је време да створимо целину која може да игра онако како навијачи и ми прижељкујемо. Питање је, међутим, да ли и колико времена ми за то имамо. У процесу стварања тима, рад, и то велики рад, а онда и утакмице воде ка резултатима и то је једини могући редослед потеза за остваривање зацртаних циљева. Испусти ли се неки корак, изостају и жељени домети. Наша је реалност то да не можемо ни пар месеци да сачувамо играче, тиме ни екипу, па смо приниђени да практично на сваких шест месеци изнова почињемо посао стварања.

Ипак, већина играча иза себе има прошлогодишње искуство када се стигло до плеј-офа у квалификацијама за ЛЕ?

- Када имате групу нових играча јасно је да не можете реално да сагледате могућности екипе. Ту нема мудровања, то је - фудбал. Чињеница је да Војводина има већи индивидуални квалитет од Ружомберока, али нема континуитет у раду. Немамо га јер нам играчи, када добију понуде од других тимова, окрећу леђа. Због тога ће српски клубови, самим тим и ми, доћи дотле да ће за пет до 10 година морати искључиво да увозе играче, а не да их више производе. Једноставно, неће стизати то да раде. Сада је наша реалност да у годину дана морамо по три пута да претумбавамо причу због силних одлазака. И то је српски фудбал данас. Када сте у Европи, не можете увек да се надате да ће вас жреб погледати и подарити вам неког лакшег ривала и догађају се утакмице попут ове наше са Словацима.

Нешто мање од две недеље је до почетка првенства, има ли Војводина снаге да брзо устане после болног пада у Лиги Европе?

- Налазимо се на новом почетку. Следе нам мини-припреме и жеља нам је да прву утакмицу с Чукаричким на нашем стадиону дочекамо максимално припремљени. Све генерације би волеле да Војводина буде првак и да игра у Европи и нема сумње да је и сада исти случај. Очекивали смо пролазак у друго коло квалификација за ЛЕ и пораз у Словачкој за нас је био својеврсни шок. Сада једино, поновићу то још једном - крвави рад  може да нам зацели ране. Прелазни рок је у току, али не можемо да купујемо појачања, већ морамо сами да их створимо у нашим редовима и то је једини пут ка опоравку. Наравно, не кажем то да никога нећемо доводити, али ће све зависити од тога ко ће евентуално напустити клуб. Лепо би било довести одређеног играча на одређену позицију, али то сада није реални моменат у којем Војводина живи. Морамо да идемо корак по корак, да погледамо истини у очи и да улажемо и сачекамо нашу децу. У спорту се често користи пословица - Стрпљен – спасен, тако и ми морамо да се понашамо. Јесмо пали у Ружомбероку, у крајњој линији то није срамота, али сада је од кључне важности то да се што пре подигнемо и да не дозволимо још неки гори ударац за клуб.

У Словачкој се догодио инцидент, фудбалер Никола Трујић је био нападнут. Како ви гледате на читаву ситуацију?

- Пре свега, не могу да схватим како је могуће да уопште дође до контакта између играча и навијача. Да се разумемо: играо сам фудбал, навијачи су ме прозивали, често и вређали, али сам их посматрао једино као публику и нисам обраћао пажњу на њих, нити сам им икада упутио било коју реч или какав гест. Избегавао сам ситуације чак и сусретања на улици и понашао сам се као прави професионалац. Што се догађаја у Ружомбероку тиче, потребно је да се установи истина, а ја никако не могу да будем судија. Трујић има своју причу, навијачи - своју и постоје институције које ће све то измерити и установити шта је истина. Фудбалери су потврдили напад на Трујића и ја се питам где су била полиција и обезбеђење на стадиону? Не могу да верујем да све то нико није приметио, или да није сачињен записник. И, приде, да ли постоји и нешто треће у читавој причи? Не могу све то да схватим, јер до сада нико у Војводини није имао непријатности од стране навијача. Потребно је да се све испита, а не да приче иду преко медија. Зашто бих ја било кога оптуживао када постоје органи који се тиме баве?  Када они приведу свој део посла завршетку, нека држава и њене институције донесу коначни суд - категоричан је Душан Мијић.

А. Предојевић 

За истину, каква год да је

Да ли ћете контактирати и Ружомберок поводом читавог случаја?

- Организатори утакмице били су ФК Ружомберок и УЕФА. Постоје одређена правила у организацији која се морају применити, а то очигледно тамо није био случај. Био сам на стадиону, видео сам људе из кровне организације европског фудбала, а догодило се то што се догодило и они су најпозванији да изнесу свој став. Наравно да ћемо тражити информацију и од Ружомберока о томе шта се десило, јер је јасно да на терену и у свлачионицама не сме да буде никога осим играча и службених лица. Залажемо се да се сазна истина, каква год да је - нагласио је Душан Мијић.

Прикључени Веселиновић и Цебара

Јуче су фудбалери Војводине имали слободан дан, а данас настављају с тренинзима. Како смо сазнали, тренер Ненад Ванић жели да у току ове недеље екипа одигра две контролне утакмице, највероватније у среду и у суботу.

Истовремено, раду с првим тимом прикључени су омладинац Радован Веселиновић (рођен 1999.године), који игра на месту штопера, и Канађанин Стефан Цебара (26), који је крилни фудбалер.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести