„ЛИНДОРЗ ЕБИ РАПИД ИЗАЗОВ“ Карлсен и Накамура у полуфиналу

Прошле недеље  почео нови онлајн супертурнир „Линдорз Еби рапид изазов“, назван по познатој шкотској дестилерији вискија смештеној у енглеској Опатији Линдорз.
Meč Hikaru Nakamura - Levon Aronjan Foto:chess24/screenshot
Фото: Меч Хикару Накамура - Левон Ароњан Фото:chess24/screenshot

Ово је други догађај у низу сјајних онлајн супер-турнира под називом „Турнеја Магнуса Карлсена“, са наградним фондом од 150.000 долара и првом наградом од 45.000 долара. Победник овог турнира квалификоваће се за Велико финале у августу вредно 300. 00 долара.

Учествује 12 врхунских светских велемајстора, предвођених светским шампионом Магнусом Карлсеном, а поред њега наступају још четворица велемајстора из првих 10 на свету – Лирен Динг, Александер Гришчук, Левон Ароњан и Со Весли, затим познати брзопотезни играч Хикару Накамура, некадашњи изазивач светског шампиона Сергеј Карјакин, и четворица тренутно најперспективнијих младих шахиста – Дуда Јан Криштоф, Веи Ји, Алиреза Фирузyа, Јангји Ју и Данил Дубов.

Правила су таква да се у прелиминарној фази игра једнокружни Бергер рапид турнир, са којег се осморица најбољих квалификују за нокаут фазу такмичења. У четвртфиналу се играју три мини-меча са по четири партије, а ако резултат после те четири партије буде 2:2, онда се игра и тзв. „армагедон“ партија. Временска контрола је 15 минута по играчу за целу партију, са додатком од 10 секунди за сваки одиграни потез. Нису дозвољене понуде ремија пре 40. потеза, а све партије је могуће пратити уживо преко познатих шаховских платформи.

Ово је други догађај у низу сјајних онлајн супертурнира под називом „Турнеја Магнуса Карлсена“, са наградним фондом од 150.000 долара и првом наградом од 45.000 долара

У прелиминарној фази такмичења виђена је сигурна игра Накамуре, који је освојио прво место са 7,5 поена из 11 партија, добар наступ Карјакина, који је био други са седам поена, и нешто блеђе издање светског шампиона Карлсена, који се са шест освојених поена нашао на деоби од трећег до шестог места са Јуом, Соом и Дингом. Последњег дана квалификационог Бергера Дубов је, највише захваљујући вредној победи против Карлсена, избацио Гришчука из нокаут фазе, пошто је Гришчук, на деоби од седмог до деветог места са 5,5 поена, имао најслабији Сонеборн (само 0,25 поена мање од Ароњана!). Тако су се Дубов и Ароњан прикључили шесторици првопласираних и започели нокаут фазу, а парови четвртфинала су били: Ароњан – Накамура, Ју – Динг, Дубов – Карјакин и Карлсен – Со.

Први меч четвртфинала Ароњан – Накамура почео је маратоном у првој партији у којој је Накамура успео „сам себе да победи“ у 118. потезу завршнице топ против топа и ловца. Ипак, изједначење је дошло у чевртој, руској, партији коју је Накамура, играјући на све или ништа, добио агресивним напредовањем пешака. Кинески дерби Ју – Динг, протекао је у опрезној игри у све четири партије, са респектом и без улажења у неизвесне, оштре позиције. Тако се десило да су оба четврфинална меча првог дана, при резултату од 2:2, одлучена у „армагедон“ партијама. Права драма је виђена у једнакој завршници топова и разнобојних ловаца са по три пешака између Јуа и Динга. У оскудици времена бели вуче лош потез и остаје без ловца, али због недостатка времена, црни не стиже да реализује предност и тако Ју побеђује у овом мини-мечу. У другом мечу, „армагедон“ партију добија Накамура, након што је у једнакој завршници Ароњан погрешио одступивши топом са е-линије, што је Накамури омогућило промоцију даме и победу.

За разлику од ова два меча, мечеви Дубов – Карјакин и Карлсен – Со су били много извеснији, те су уместо четири трајали само по три партије. Карлсен и Дубов нису својим противницима дали ни најмању шансу на спас. Ако је и имао проблема у квалификационом Бергеру, светски првак је у овом мини-мечу веома лако савладао Соа убедљивом победом од 2,5:0,5. И испало је да је Со још добро прошао. Иако се једва пласирао у нокаут фазу, у фотофинишу Бергера, Дубов је у овом мини мечу нокаутирао другог носиоца, не допустивши му ни реми. Посебно је упечатљив крај треће партије у којој је Сергеј Карјакин немоћно статирао увезан у чвор, пре него што је у 39. потезу доведен пред мат.

У наставку четвртфинала, Накамура је у другом мечу против Ароњана казнио ситне непрецизности свог противника у првој партији, да би потом, после два ремија, поново славио и у четвртој партији, после озбиљних грешака Ароњана које су га одвеле у пораз већ у 28. потезу. Тако је Накамура, добивши оба мини-меча, изборио пласман у полуфинале, без одигравања трећег меча. Према очекивањима, ни светски шампион није имао никаквих проблема да се пласира у полуфинале – и у другом мини-мечу против Соа победио је истим резултатом од 2,5:0,5 и потврдио своју апсолутну доминацију у убрзаном шаху. Насупрот томе, у кинеском дербију Дингу је једна победа, у првој партији, уз три ремија, донела изједначење у мечевима. Ју је пасивно одиграо Дамин гамбит, брзо дошао у подређен положај, а у 37. потезу и пред мат. О пласману у полуфинале у овом случају одлучиваће трећи меч двојице кинеских шахиста. Иста ситуација је тренутно и у руском дербију – наиме, после пораза у првом мини-мечу Карјакин је смогао снаге да изједначи против Дубова и то у узбудљивој „армагедон“ партији при резултату од 2:2 у регуларном делу меча (све четири партије су биле одлучене!).

Трећи бараж меч између Јуа и Динга, односно Дубова и Карјакина, игра се данас  уз обезбеђен пренос уживо на светским шаховским Учесници онлајн супер-турнира „Линдорз Еби рапид изазов“ платформама.

И. Узелац

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести