Дневник на лицу места: У Идвору, родном месту Михајла Пупина

У јужнобанатском месту Идвор, одакле се на пут светске славе  отиснуо научник, проналазач и професор Колумбија универзитета, један од најпознатијих физичара и електротехничара Михајло Пупин (1845-1935), поносно негују успомену на српског и планетарног великана, хуманисту и патриоту. Меморијални комплекс Михајло Пупин састоји се од његове родне куће, Задужбине - Народног дома Михајло И. Пупин, основне школе, музејских поставки, ту је и православни храм Благовести Пресвете Богородице у којој је Пупин крштен, а парк краси споменик рад вајара Александра Зарина.    
њ
Фото: М. Митровић

Здање старе школе у Идвору, коју је похађао Михајло Пупин, из састава меморијалног комплекса управо је добило нови кров. Средства за санацију крова обезбеђена су од стране Министарства културе и информисања Србије у износу од 6,5 милиона динара.

- Веома смо задовољни како је све одрађено, јер ови радови поред естетског значаја сигурно су допринели да се спречи даље пропадање овог објекта. Надамо се да ћемо доћи до коначног циља, а то је потпуна реконструкција и обнова читавог објекта - наглашава директор Дома културе „Михајло Пупин“ и председник Савета Месне заједнице Идвор Светислав Закић.

Фото: Milorad Mitrović

Он указује да су поскупљења грађевинског материјала и услуга доста отежала извођење и ове фазе радова на санацији крова, те да је сада процена да би за комплетну обнову требало издвојити око милион евра.

- Потребе за одржавање свих објеката меморијалног комплекса Михајло Пупин су велике, а Пупинова родна кућа је у најбољем стању јер је Покрајинска влада 2004. године издвојила средства за реконструкцију. Стара школа у којој је наставу похађао наш знаменити суграђанин је у најлошијем стању. Народни дом Михајла Пупина, који је он завештао Идвору, у много је бољем стању него пре неколико година јер смо сваке године искористили наша сопствена средства и подршку из буyета општине Ковачица да одржавамо кров, поставимо нови паркет у свечаној сали и да се она окречи, као и да уредимо спољашњу фасаду. Део комплекса је и зграда Дома културе из 1979. године који није инвестиционо одржаван деценијама и такође је у доста лошем стању - предочава Закић.


Везе Идвора и Бледа

Парк у центру Идвора краси споменик Михајла Пупина, рад вајара Александра Зарина, а истоветан је 2015. године постављен на Бледу. Пупин и амерички председник Вудро Вилсон су били велики пријатељи и захваљујући томе Блед је након одређивања државних граница након Првог светског рата припао Краљевини СХС.

Идворци и њихови сарадници су недавно гостовали у Љубљани и Бледу, на позив ентузијаста српске дијаспоре, окупљених око љубљанске библиотеке која носи име Михајла Пупина. 

- Новосађанка Јелена Продановић која студира у Љубљани, Игор Соскић и Дивна Обреновић били су организатори нашег боравка. Настојимо да негујемо те везе, пошто знамо да је Пупин био не само научник, него патриота и хуманиста, па и изузетан спортиста. У част Пупина смо у Идвору 2019. први пут организовали трку „Од пашњака до победника“, а Јелена Продановић дала је идеју да се трка организује и око Бледског језера, сазнали смо од Љупке Моришан водича Музејског комплекса у Идвору. 


Михајло Пупин је задужио родни Идвор и сви мештани су веома поносни што су становници родног села тако значајног великана, који их није заборављао када је досегао светске висине, а поред бројних патената и научних достигнућа, завредио је и Пулицерову награду за аутобиограифију „Са пашњака до научењака“. 

- Можемо да кажемо да се и културне потребе грађана задовољавају тако што наша установа може да оствари приходе од туризма и да тим средствима организује позоришне представе за децу и одрасле. У последње време су нас посећивали познати уметници Тања Бошковић, Сека Сабљић, Миленко Павлов и други. Све представе, концерти и манифестације бесплатне су за све мештане Идвора и околине - додаје Закић.     

Фото: Milorad Mitrović

Последњих година прича о Михајлу Пупину је присутна у српској јавности и окружењу, па је то приметно и по сталној тенденцији пораста посетилаца у Идвору. Томе су према утиску Закића у великој мери доприносе и медији, па је у години уочи пандемије короне у Идвору  забележено преко 11.000 посетилаца.

- Кроз ширење приче о Михајлу Пупину успели смо да сви који нас посете из Идвора односе  пуно лепих утисака, чему су допринели и наши сарадници из Београда и Панчева, такође и Зрењанина где су тренутно присутне две изложбене поставке о Пупину. Управо смо имали гостовање у Словенији, пре тога у Хрватској. Нова поставка посвећена је доприносу Пупина развоју рентген апарата, нешто о чему се до сада веома мало знало и та изложба је рад др Драгољуба Цуцића. Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за културу, креирана је позоришна представа „Пупин - историја великана“, заснована на аутобиографији уз драматуршку обраду Ружице Васић у изведби и режији Фуда Табучића...

Идворцима је драго да ће се реализовати идеја коју је покренула Фондација „Младен Селак“ из Београда, да се подигне споменик Михајлу Пупину у Београду.

- Град Београд је прихватио идеју, да се споменик Михајлу Пупину постави испред Електротехничког факултета, где се већ се налази споменик Николи Тесли тако да се надамо да ће у овој години добити друштво - каже Светислав Закић.

Милорад Митровић

 

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести