Котрљање равницом: Произвођачима цвећа епидемија и ванредно стање нису нашкодили

Почетна страховања произвођача цвећа да ће им епидемија изазвана коронавирусом и увођење ванредног стања обезвредити улагања и труд, десило се сасвим супротно.
Тивадар Дукаи из Тотовог Села/М. Митровић
Фото: Тивадар Дукаи из Тотовог Села/М. Митровић

Иако су пијаце биле затворене, потражња за сезонским цвећем је неочекивано повећана. У пољопривредним газдинствима која се баве узгојем цвећа испод пластеника пуно је посла, такорећи од јутра до сутра, додатно су се морали ангажовати понудом преко интернета и на кућној достави, али сви кажу да је вредело јер им је пазар процветао боље него претходних сезона!   

Томе се нису надали ни Тивадар Дукаи из Тотовог Села и његова супруга Аранка који кажу да су уобичајено испоруку за Дан жена одрадили како треба, планирали да прескоче једну пијацу у суботу половином марта, а тада је уследио шок. Тивадар напомиње да се неке његове колеге због затварања пијаца нису снашле па је било и бацања сезонског пролећног цвећа „дан и ноћ“, такође и резаног цвећа чији пласман не трпи одлагање.  

- Пластеници су били пуни цвећа, на све то погађа ме и отказивање сватова, јер се додатно бавим свирком у једном оркестру. У први мах ухватила нас је паника, шта сада да радимо, нема ни пијаце ни сватова. Ипак, брзо смо се окренули Фејсбуку, сви нас познају и најавили смо кућну доставу. Јесте да је теже испоручивати цвеће од куће до куће, на ширем подручју места у кањишкој и околним општинама, али драго ми је да смо тако урадили. Продаја сезонског цвећа, карактеристичног за другу половину маја и април углавном је била боља него што је било на пијацама претходних сезона, када није било ванредног стања. Знамо да се највише траже петоније, мушкатле, фуксије и оно што у понуди имамо петнаестак година, успели смо већ да продамо око 70 посто робе. Јесмо се намучили крстарећи од Кањиже, Сенте, Бачке Тополе и других места, превалили доста више километара због кућне доставе, све нам је то ново, у односу на комотнију продају на пијацама, али с друге стране можда нам је то и будућност - сматра Тивадар Дукаи.

Газдинство Дукаи цвеће узгаја у пластеницима површине 1.000 квадратних метара. Из одређених разлога мора да улаже у нове и сеобу старих пластеника на нову локацију, па га је претходних дана обрадовало што је на покрајинском конкурсу одобрено улагање са повраћајем 59 посто средстава.

- Пријатно сам се изненадио, када је зазвонио телефон, обавештен сам из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, да због епидемије не морам ни одлазити за Нови Сад. Улагања су увек тешка у цвећарству, не само у пластенике, него и у текућу производњу за расад, саксије, минерална ђубрива и друго, а цена цвећа стагнира већ десетак година. Радимо знатно више углавном сами, јер је за испомоћ за сезонске послове тешко наћи раднике - додаје Дукаи.

Учинком без продаје на пијаци је овог пролећа задовољан и Дуле Јанић из Мокрина, јер муштерије из Мокрина, Чоке, Нове Црње и околине долазе на кућну адресу, један део се испоручује кућном доставом у Кикинди и околним селима, па и нешто удаљенијем Зрењанину... Јанић истиче да има добру сарадњу са другим произвођачима цвећа, јер сматра да здрава конкуренција не може да шкоди и подстиче да производња и понуда буду квалитетније и разноврсније.   

Фото: Дуле Јанић из Мокрина

 

- Гужва је овде на лицу места, где муштерије долазе да пазаре, има и доста посла под пластеницима површине 750 квадрата, па бележимо поруyбине и једном недељно цвеће разнесемо робу на 10 до 15 адреса - каже Јанић. - Могу рећи да није лоше, како је било прошлог и претпрошлог пролећа. Нама цвећарима епидемија и ванредно стање је помогло, цвеће саде изгледа и они који га до сада нису садили и неговали у својим баштицама и балконима. Показало се да људи воле цвеће. Највише су ишле стајаће и висеће мушкатле, висеће сурфиније, лепи Јова и друго. Не бих волео да нам се коронавирус врати на јесен, као што се нагађа, али ако буде тако, ми ћемо бити ту са нашом понудом.

Даноноћно се цвеће испод пластеника негује у породичном расаднику Атиле и Сандре Шош из Будисаве, којима према могућностима помаже и троје деце. Атила напомиње да је био у великој дилеми, шта ће бити због ванредних мера због епидемије, у тренутку када су пластеници бујали у шаренилу и лепоти цвећа, јер је све уложено и урађено.

-Родитељи су говорили „да нисам нормалан“, да треба све да баталим, сумњајући коме све то могу продати. Једино сам морао уништити таман приспелих око 5.000 комада цвећа „дан и ноћ“ после 8.марта, јер се на пијаце није могло и кући нико још није долазио по цвеће, а потом је пазар кренуо, толико да се једва постиже, јер немају сезонске радне снаге, пошто старије жене које су помагале нису у могућности, па се све мора одрадити породично – каже Aтила.

Фото: Атила и Сандра Сос из Будисаве

 

Према његовим речима до сада је сезона била феноменална, људи уживају у цвећу, само да нема жртава због коронавируса 

- Нисам веровао да ће пролећна сезона бити овако добра, да ћемо остати у дуговима за расаде и саксије, које нешто узимамо и на почек, јер смо улагања одрадили од новембра од јануара, не знајући шта ће бити. Можда, да није ове ситуације, можда био било још боље, али  имамо сталне муштерије су из Будисаве, Каћа, Ковиља, Шајкаша, Новог Сада, Темерина и дургих места, које нас налазе преко друштвених мрежа, јер се цвећарством бавимо деценију и по, а пре тога узгајали смо расад и поврће, којим се и сада бавимо, а и родитељи се баве производњом поврћа – објашњава Атила.

Разговор с Атилом смо заподенули у петак увече око пола десет, када је управо кретао да из пластеника износи расад парадајза, а каже да ће сигурно радити до поноћи, као и претходних дана, а да након починка посао поново креће од осам сати. Врши се достава цвећа за продају од куће код сарадника по околним местима, тако да му излазак на пијаце не фале.

- Требао сам ићи у Темерин на пијацу пошто је отворена, звале су муштерије, али једноставно нисам био спреман, морао сам остати кући да би завршио прече послове, па ћу вероватно ићи следећег четвртка. Нама у послу одговара овај полицијски час, нарочито када дође викенд од петка до недеље, када нема живе душе да наиђе, тако да буквално радимо колико год хоћемо и можемо, да све буде спремно за продају цвећа од чега живимо. Некад је добро да мирно без прекида одрадимо послове, која не стижемо. Ипак, верујем да ће бити потражње за цвећем и када крену са радом кафићи. И ту ће требати цвећа да се улепшавају, а и када попусти забрана кретања за старије, сигурно ће требати још цвећа јер сада многи неће да набављају преко интернета и курирских служби. Могуће да ће мај, па и јун, а ако време буде хладније и јул може бити актуелан за продају цвећа, то се никад не зна - очекује Атила Шош.

Текст и фото:Милорад Митровић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести