НЕИСПЛАЋЕНЕ ПЛАТЕ После Врања, руски инвеститор побегао и из Сомбора

СОМБОР: Након што је у Врању, услед затварања фабрике намештаја „Спилит“ без посла остало 400 радника, иста судбина је задесила и десетоструко мањи број њихових колега по послодавцу, који су од недавно радили у закупљеним халама некадашње сомборске фабрике „Застава специјални аутомобили”.
d
Фото: Dnevnik.rs

По истом сценарију као у Врању, компанија која, макар по подацима са компанијског сајта, ради у склопу тамошње „Нефа гроуп”, и у Сомбору је без икаквог додатног образложења само обавестила тренутно запослене раднике да нема више потребе за њиховим ангажовањем, па се тако од пре неколико дана нико у закупљеним халама не појављује, нити се директор овог погона Маријан Богдановић јавља на мобилни телефон.

Према речима појединих радника, који су иначе добијали уговоре о раду орочене на по свега један месец, послодавац је и њима остао дужан једну зараду, али пошто су у међувремену и званично ођављени, главна брига им је да пронађу нови посао, без велике наде да ће до, ионако мизерне, једномесечне зараде у сомборском „Спилиту” икада доћи. Како се радило о погону за склапање готових панела намештаја који су стизали управо из Врања, приликом чега је коришћен само основни ручни алат, гашење сомборског погона није привукло већу пажњу демонтажом машина којих није ни било у закупљеним халама.


Баксузна Застава

„Спилит” није прва фрабрика за коју је почетак рада у празним халама „Застава-специјални аутомобили” значио уједно и неславан крај, након чега су кратких рукава, по правилу, остајали радници. Прошле године су исто тако нетрагом нестали и браунфилд инвеститори „Притит светерс” из Бангладеша, чији је погон започео али и брзо прекинуо производњу трикотаже, након чега је стотинак радника остало ускраћено за неколико зарада.


Погон „Спилита” у Сомбору је отворен недавно, тачније 18. марта ове године, а како се незванично могло сазнати и тако краткотрајни боравак ове фирме у Сомбору обележен је великом флуктуацијом радне снаге, која је без изузетка склапала једномесечне уговоре о раду. Како је један од правних основа за било какву државну субвенцију намењену програмима подстицања запошљавања, ангажовање радника посредством НСЗ и то на неодређено време, државни буџет највероватније није оштећен пропашћу ове сомборске фабрике.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести