Панчево даје 5,5 милиона динара годишње да се не би гушили у чађи

ПАНЧЕВО: Већ пословично лош квалитет ваздуха у Панчеву, уствари је треће категорије.
v
Фото: Дневник/В. Фифа

Нарушавају га суспендоване материје, односно чађ које највише има због индивидуалних кућних ложишта, будући да се грађани још увек греју на чврста фосилна горива. Како би се и тај параметар свео на минимум, Панчево је од 2016. године почело са субвенционисањем гасних прикључака, тако да Град од тада сваке године издваја све више новца за ту намену, те је ове обезбеђено 5,5 милиона динара, а најављено је да ће и за наредну бити реч о истој своти.

- До прошле године смо помогли 104 домаћинстава, а ове године смо исто урадили за 97 домаћинстава, док нам до краја 2019. остаје још двадесетак - објашњава чланица Градског већа за заштиту животне средине и одрживи развој Града Панчева Катарина Бањаи, додајући да прикључак у „Србијагасу” кошта 47.550 динара. - Грађани сами плаћају грађевинске радове и геодетска снимања и због тога је прикључак јефтинији. Желимо да сваке године останемо или на истом нивоу или да повећамо средства, тако да смо недавно радили нацрт буџета за следећу годину и оставили смо 5,5 милиона за ову намену. Ове године смо за два месеца потрошили 3,6 милиона и видели смо да није довољно па смо повећали износ.

Фото: Дневник/В. Фифа

Како Бањаи истиче, постоји могућност да ће следеће године 5,5 милиона динара бити мало, јер мрежа коју је „Србијагас” радила прошле године још није добила употребну дозволу, а следеће ће је сигурно добити и грађани ће и из тих делова града имати прилику да се прикључе. Стога претпостављају да ће наредне сезоне бити већа заинтересованост јер ће бити више услова, али, како објашњава, увек постоји могућност да ребалансом определе још нека средства за ту сврху.

Из буџета Града Панчева годишње се за заштиту животне средине издвоји око 90 милиона динара.

Фото: Дневник/В. Фифа

- У 2018. години имамо мањи број прекорачења и мање су биле максималне концентрације честица у односу на 2017. На то утиче и каква је зима, али наредних година ћемо видети колико наш пројекат има утицаја, а има сигурно, само је питање у којој мери - додаје Бањаи. - На основу Стратегије развоја Града Панчева (2014-2020) једна од ставки која се тиче заштите животне средине, подразумева гасне прикључке и у плану је било да се раде од 2018, али смо препознали да је тај пројекат изузетно квалитетан, па смо га отпочели још 2017.


Отпадне воде и дивље депоније

Пречишћавање отпадних вода, као и решавање дивљих депонија на територији Панчева, такође су важан део Стратегије развоја Града (2014-2020). Када је реч о пречистачу за комуналне отпадне воде, пројекат је још на почетку, а до 2031. године им је законски рок да га обезбеде.

- Имамо проблем са депонијама по селима, јер оне нису санитарне и грађани на њима одлажу отпад, иако имамо санитарну депонију на путу за Долово која је урађена по свим стандардима и прописима - објашњава Катарина Бањаи. - Потребно је да ЈКП „Хигијена” преузима отпад из села и да га одвози на депонију, али не знамо када ће се то реализовати, након чега треба и све те сеоске депоније санирати.


Ваздух на територији општине Панчево мери се на седам локација и станице су постављене тако да хватају јужну индустријску зону, будући да је то доминантан правац ветра, а контролни мониторинг грађани имају прилику да прате на сајту Града (њњњ.панцево.рс) где су приказани циклуси на сваких 15 минута. Осим ваздуха, станице мере и подземне и површинске воде, буку, полен и земљиште, док се подаци сажимају и од њих се прави извештај о стању животне средине који се сваке године усваја на Скупштини града.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести