Привреда Севернобанатског округа добро се држи у време пандемије

КИКИНДА: Привредници Кикинде и Севернобанатског управног округа су се у време епидемије показали као одговорни у спровођењу антиепидемијских мера, па је било само појаве појединачног обољевања радника.
plata Senta Zitopromet
Фото: Из погона "Житопромет-Млина" у Сенти, фото: М. Митровић

Предузећа солидно раде и добрим делом су се опоравила, јер су у августу достигла ниво производње и извоза од пре пандемије. То се пре свега односи на произвођаче компоненти за аутоиндустрију, јер се опоравља и аутоиндустрија у иностранству. Компанија „Тиса Аутомотив” као највећи послодавац у Севернобанатском округу са погонима у Кикинди, Сенти и Бечеју повећава број запослених.

- Компаније из прехрамбене индустрије су се добро показале и добро реаговале у условима епидемије, посебно сенћански „Биоспрингер” који је одмах покренуо производњу свежег квасца, а допринос доброј снабдевености тржишта брашном и другим житомлинским намирницама дали су „Житопромет-Млин” из Сенте и „Кикиндски млин”, па имају једну од бољих пословних година - констатује директор Регионалне привредне коморе Севернобанатског округа Тибор Хорват.

На почетку програма „Моја прва плата” послодавци су пријављивали позиције и потребе за одређеним бројем извршилаца, тако да је према подацима које је саопштио Тибор Хорват на подручју Севернобанатског округа преко 70 послодаваца на 94 позиције исказало потребу за ангажовањем више од 300 младих извршилаца. Након прве етапе програма, сада у октобру, на основу исказаних потреба послодаваца, предстоји пријављивање незапослених лица за упражњена места.

Фото: Тибор Хорват, фото: М. Митровић

Извоз двоструко већи од увоза

Спољнотрговински биланс је позитиван, јер остварени извоз двоструко надмашује увоз. Поред привредника Кикинде који су најзначајнији извозници, изузетан допринос дају и сенћанске фирме. Највише се извози у Мађарску где је извоз у односу на првих седам месеци прошле године увећан за пет милиона евра или за четвртину. Извози се у Румунију, где је због епидемије короне дошло до опадања, али је компанија „Зопас” извоз преусмерила у Турску. Пао је извоз за Италију, а у порасту је извоз за Бугарску.

-Наше фирме углавном увозе сировине. Због актуелне ситуације, досадашњи однос који смо имали да је извоз два и по пута већи од увоза се мало пореметио, јер су привредници због неизвесности настојали да обезбеде довољне количине сировина за производњу. Најзначајнији извозни производи су из погона МСК из Кикинде, јер од извоза сирћетне киселине и метанола за седам месеци остварено је преко 32 милиона евра. Делови за аутомобилску индустрију, пољопривредне машине, па и авиоиндустрију доносе девизни прилив од преко 31 милиона евра, из производног програма кикиндских компанија  Ливнице „Кикинда”, „Ле Белијера”, „Мекафора”, али и „Аутофлекса” у Чоки и програма предузетника из Аде, а „Тиса Аутомотив” као највећи послодавац у округу повећава број запослених - каже председник РПК Тибор Хорват.


У Кикинди су захтеве пријавила 33 привредна субјекта на преко 50 позиција који су спремни да запосле 132 извршиоца. Највише су пријавили „Гриндекс” - 38 и „Кикиндски млин” 20. У Сенти у потребама предњачи „Биоспрингер”, где је премијерка Ана Брнабић крајем августа и промовисала програм „Прва плата”, затим „Сента-Промет” за рад у продајним објектима широм округа. Већи број у Кањижи траже „Винербергер”, „Тисакооп”, „Генеза”, такође Дом здравља Кањижа и Специјална болница за рехабилитацију „Бања Кањижа”. Има доста захтева предузетника из Аде, док су из општине Чока четири фирме на три позиције исказале потребу за девет извршилаца, а у новокнежевачкој општини шест фирми на 14 позиција има потребу за 23 извршиоца.

- Фирме већином траже раднике са средњом школом, мање са факултетским дипломама. Програм „Моја прва плата” ће допринети да млади стекну радно искуство и да се смањи број незапослених - каже Хорват. 

Севернобанатски и Севернобачки били су једини окрузи који су имали повећање броја запослених у односу на исти период лане. Долазило је пре свега до престанка радног односа код оних који су радили по уговору о делу, привременим и повременим пословима, или им је истицао уговор на одређено време. Није се смањивао број запослених на неодређено време, чему су свакако допринеле државне мере, јер је јако велики број привредника конкурисао и добио средства намењена за исплату минималних плата за запослене.

- Фирме су тај период доста добро пребродиле и почеле активније да раде. Тако се у Кикинди у фабрици компаније „Зопас” ради пуном паром, такође одлично раде погони компаније „Тиса Аутомотив” и  фирме „Гордон” из састава италијанске компаније „Калцедонија”. Почетком августа сви су додуше правили мању паузу, али делом су то били колективни годишњи одмори или уношење нове опреме у погоне. Лепа вест је да Ливница „Кикинда” повећава број запослених, расписани су конкурси за око 90 радника. Иако је недавно затворен један погон јер није доносио профит и запослени премештени у друге погоне, а ново запошљавање је предвиђено због премештање дела погона који је затворен у Босни, а пословао је у оквиру словеначке компаније „Цимос”, у чијем власништву је Ливница Кикинда. Послодавци препознају као позитивне мере помоћи државе и рачунају на квалитетну радну снагу коју овде имају на располагању - истиче Тибор Хорват.

Извоз је светла тачка у пословању привредника Севернобанатског округа и у првих седам месеци ове године остварен је у износу од око 247 милиона евра, па се налази на 12. месту у односу на друге округе, што према речима Хорвата има још већу тежину када се зна да је Севернобанатски округ међу најмањима по броју становника у Србији.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести