У Српској Црњи спасили немачку цркву од рушења

СРПСКА ЦРЊА: Удружење за очување немачке културне баштине „Корени завичаја“ у Српској Црњи основано у децембру 2013. године, данас броји око 20 чланова.
Srpska Crnja crkva
Фото: Dnevnik.rs

Окупила их је намера да очувају римокатоличку цркву Светог Јозефа и да уреде старо немачко гробље - два локалитета који сведоче да је на овим просторима некада живео већи број Немаца.

Председница Удружења „Корени завичаја“ Јулијана Кљајић каже да је Зрењанинска бискупија хтела да сруши цркву, јер је била у јако лошем стању, али пошто она постоји од 1808. године и симбол је места које је некада носило назив Немачка Црња, чланови Удружења су успели да осујете намере да се црква сруши.

- То је наш велики успех, а добили смо и средства од Владе Републике Мађарске и „Телеки фондације” која је финансирала реконструкцију крова - каже Јулијана Кљајић и додаје да је цркву нагризла влага и да је неопходно да се реновира и унутрашњост.

Готово све активности око уређења ова два локалитета финансирала је локална самоуправа кроз пројекте Удружења и редовне делатности.

- Уређена је стаза на гробљу, које је очишћено и редовно се одржава, постављена је чесма на гробљу и у порти цркве, која је добила и воду и струју. Реализовани су и земљани радови у првој етапи кроз пројекат који је финансиран од стране локалне заједнице како би се уредио запуштени део порте – набраја Кљајић.

Удружење за очување немачке културне баштине труди се да ангажује и подмладак.

- Међу првима смо се ангажовали за очување наше традиције и корена и намеравамо да наставимо рад у том правцу уз подршку наших суграђана и локалне заједнице. Наше активности подржали су и финансирали и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Општина Нова Црња и Национални савет немачке националне мањине. Остварени су и значајни контакти са другим удружењима и остварена трајна пријатељства са гостима из иностранства  који су у више наврата посетили наше место – додаје Јулијана Кљајић.

Према њеним речима, за причу коју је пласирало у јавност њихово Удружење, заинтересовао се својевремено и господин Драгољуб Замуровић, велико име српске фотографије, аутор многих монографија о Србији, који је врло успешно презентовао активности фотографијама у Централном музеју подунавских Шваба у Улму.

Ти записи су забележени и у књизи „Унтер Андерен“ у издању Централног музеја из Улма. У Српској Црњи се надају да ће та презентација помоћи да се скрене пажња на активност удружења.

- Захваљујемо се свима који су разумели наше активности и пружили нам несебичну подршку - истиче Кљајић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести